Barcelona

La nova Convergència escull Partit Demòcrata Català com a nom de la formació

Podien elegir entre tres propostes: Junts per Catalunya, Partit Nacional Català i Partit Demòcrata Català

RedaccióActualitzat

El partit que neix de les cendres de Convergència ja té nom. Es dirà Partit Demòcrata Català. Ho han escollit els associats de la nova formació en una votació a mà alçada en l'últim dia de Congrés fundacional, 48 hores després del que s'esperava.

Han hagut d'elegir entre tres propostes: Junts per Catalunya, Partit Nacional Català i Partit Demòcrata Català.

La votació s'ha fet en dues voltes. Primer ha caigut l'opció Junts per Catalunya, que ha obtingut 443 vots, menys de la meitat que els altres dos noms, que han quedat força igualats, amb 896 (Partit Demòcrata) i 811 (Partit Nacional).

A la segona votació, Partit Demòcrata Català s'ha imposat amb 871 vots, al davant de Partit Nacional que n'ha obtingut 657.

Puigdemont i Mas preferien Junts per Catalunya

Partit Demòcrata Català no era el nom que tenia més suports entre la direcció. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i Artur Mas, no s'han decantat per l'opció guanyadora. Mas i Puigdemont han votat primer Junts per Catalunya i després pel Partit Nacional Català.

La consellera Neus Munté també ha explicat que primer ha optat per Junts per Catalunya, però després ho ha fet per Partit Demòcrata. Altres membres destacats del partit, com els consellers Josep Rull i Santi Vila, s'havien mullat a les xarxes socials pel nom Partit Demòcrata Català.

Dels tres noms, el més votat en la comissió que debatia les propostes ha estat Junts per Catalunya. Curiosament, ha estat el primer que ha caigut.

"Nosaltres no empatem"

Una vegada el president de la mesa de la comissió per escollir el nom, Albert Robert, ha proclamat els resultats, hi ha hagut una ovació i crits d'independència a la sala del plenari del Centre de Convencions Internacional de Barcelona.

Abans de l'anunci oficial del recompte, s'han pogut sentir proclames iròniques en al·lusió a la CUP: "Nosaltres no empatem", en referència a l'assemblea dels anticapitalistes que va acabar en un empat a 1.515 vots.

48 hores d'espera

El procés per escollir el nom ha estat més complicat que no es preveia. Divendres es va haver d'ajornar la votació per elegir el nom per les discrepàncies internes. I dissabte es va constituir una comissió per estudiar noves propostes.

Hi van treballar 294 persones, que van valorar fins a 400 noms. Finalment, tres van passar el tall amb un 60% dels vots: Junts per Catalunya, Partit Nacional Català i Partit Demòcrata Català.

Els associats inscrits en el congrés fundacional han elegit entre aquestes tres propostes.

Avís de Demòcrates de Catalunya

El nom elegit entra en conflicte amb un altre formació catalana. Partit Demòcrata s'assembla molt a Demòcrates de Catalunya, la formació que va néixer de les persones que van abandonar Unió.

El partit ja va avisar, abans de la votació, l'antiga Convergència de les semblances. La proposta fins i tot va provocar picabaralles a la xarxa.

En un comunicat, DemocratesCAT demanava que es comuniqués a les bases que la proposta de nom, jurídicament no és possible "per inducció a l'error, similitud manifesta, per ús oportunista i ús fraudulent":


Francesc Sánchez assegurava dissabte que no hi havia incompatibilitats.

"Mirant el registre de partits, no hi ha cap conflicte amb els tres noms que s'han proposat."

Tot i això, abans de la votació definitiva, s'ha explicat als assistents de la situació que podia comportar el nom Partit Demòcrata Català.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut