Brussel·les

La normativa comunitària sobre la repatriació dels immigrants rep el vistiplau dels ministres

Els ministres de l'Interior de la Unió Europea han aprovat una nova versió de la normativa comunitària sobre la repatriació dels immigrants sense papers. El document, que ara només ha de passar el vistiplau definitiu del Parlament Europeu, inclou més flexibilitat en l'assistència jurídica gratuïta. L'objectiu final és equiparar uns mínims sobre les normes de retenció i devolució dels immigrants clandestins en territori comunitari, ja que actualment hi ha moltes diferències entre els 27.

Actualitzat

La directiva que harmonitza els procediments de repatriació de "sense papers" entre els països de la Unió ha rebut llum verda dels ministres de l'Interior, després d'haver-se superat les discrepàncies sobre qui havia d'assumir els costos de l'assistència jurídica.

Finalment, els estrangers irregulars disposaran d'un advocat d'ofici en les mateixes condicions que els que sol·liciten l'asil i en funció de les lleis de cada estat. A més, la Comissió Europea s'ha compromès a finançar aquesta mesura als països on calgui.

A Espanya, per exemple, aquest dret ja està reconegut i tots els estrangers tenen dret a un advocat. A la pràctica, però, aquest dret resulta poc efectiu. En el cas de persones que acaben d'arribar al país i són retinguts a la frontera perquè, segons la policia, no reuneixen els requisits per entrar al país, un advocat els assisteix en l'interrogatori, però difícilment evitarà que els tornin al país d'origen.

De tota manera, el text entrarà en vigor d'aquí a dos anys i aquest capítol de l'assistència jurídica gratuïta tindrà una moratòria d'un any. L'objectiu final és equiparar uns mínims sobre les normes de retenció i devolució dels immigrants clandestins en territori comunitari, ja que actualment hi ha moltes diferències entre els 27.

Pel que fa a l'apartat més polèmic de la normativa, la possibilitat de tenir els immigrants fins a 18 mesos en centres d'internament, a l'espera de ser expulsats, afectarà sobretot nou països que ara no tenen límit per a la retenció dels immigrants. Pel que fa a Espanya, que té un període de retenció màxim de 40 dies, ja ha dit que, tot i que no hi està obligat estudiarà ampliar aquest límit.

Després del vistiplau dels ministres, la directiva haurà de ser aprovada encara pel ple de l'Eurocambra, un tràmit que es realitzarà la tercera setmana del mes de juny.

Concentració de protesta a Barcelona

Un centenar de persones s'han manifestat davant la delegació de la Comissió Europea, al Passeig de Gràcia de Barcelona. Convocats per diverses entitats, entre les quals SOS Racisme, els assistents s'han mostrat en contra de la directiva perquè consideren que retalla els drets dels immigrants i endureix la política d'expulsions.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut