La Nobel de la Pau Jody Williams diu que a Espanya es viu un "conflicte polític" (ACN)
La Nobel de la Pau Jody Williams diu que a Espanya es viu un "conflicte polític" (ACN)

La Nobel de la Pau Jody Williams, sortint del Suprem: "La policia està mentint"

L'activista nord-americana diu que la causa contra els líders independentistes vulnera drets humans

RedaccióActualitzat

La Premi Nobel de la Pau del 1997 i activista pels drets humans Jody Williams ha qüestionat el judici del procés i ha considerat que a Espanya es viu una situació de "conflicte polític" al qual s'ha de respondre amb diàleg.

Així ho ha expressat Williams, que ha assistit aquest dimarts a la sessió de matí del judici als presos independentistes al Tribunal Suprem. A la sortida, ha assegurat que s'estan "criminalitzant" manifestacions "pacífiques" i el dret a la llibertat d'expressió.

"Soc aquí perquè crec que el més important d'un govern és promoure i donar suport als drets humans de la seva gent. (...) Intentar no acceptar les opinions és matar un dret humà."

 

Jody Williams a la sortida del Tribunal Suprem (ACN)


També ha indicat que aquest suport "no significa que tingui una opinió de quin ha de ser el resultat" del referèndum, sinó que "cada persona té el dret d'expressar en veu alta les seves preferències".

"Jo volia venir aquí personalment i demostrar, no només als presos sinó també a les persones amb les quals m'he reunit aquí, que el món està mirant, que Espanya està sota el radar."


La Nobel de la Pau també ha destacat que a Espanya, com als Estats Units, hi ha d'haver la presumpció d'innocència fins que es demostri el contrari:

"Empresonar aquestes persones implica assumir que són culpables, i el missatge que s'està enviant a les persones de tot Espanya és que aquestes persones són culpables."


Davant això, Williams ha observat que a Espanya la gent "ha de tenir por de parlar obertament, d'ajuntar-se amb gent per manifestar la seva opinió".


Un referent contra les mines antipersonals

Jody Williams ha treballat a favor de la prohibició internacional de l'ús de mines antipersonals i bombes clúster, fet que la va fer guanyar el Nobel de la Pau fa 22 anys.

És presidenta de l'organització Nobel Women's Initiative, formada per sis dones que han guanyat el Nobel de la Pau.

 

L'activista americana, que va ser una de les firmants del manifest "Let Catalans Vote" a favor del referèndum del 1-O, ha volgut ser present al judici després que la rebutgessin com a testimoni, tal com havia demanat la defensa de Jordi Cuixart.

Williams va participar el mes de juliol passat en un vídeo d'Òmnium, juntament amb el científic i filòsof Noam Chomsky i l'entrenador del Manchester City, Pep Guardiola.

 

ARXIVAT A:
Judici procésLlibertat d'expressió Referèndum 1-O
Anar al contingut