Mas mostra el DNI en el moment de votar (Foto: EFE)
Artur Mas tornarà a repetir com a president de la Generalitat
Barcelona

La nit electoral confirma la victòria de CiU amb un fort retrocés

Eva ClotaActualitzat
La nit electoral ha glaçat les expectatives de Convergència i Unió en unes eleccions que tothom havia qualificat d'històriques. Ha tornat a ser la força més votada, però és un triomf amb regust amarg. Artur Mas no només no ha aconseguit la majoria absoluta que reclamava per tirar endavant el procés sobiranista heretat de l'esperit de l'Onze de Setembe, sinó que ha vist molt retallada la seva representació.

El retrocés que ha patit ha estat important, passant dels 62 escons actuals als 50 que finalment tindrà en aquesta nova legislatura. Una davallada que Mas ha assumit i ha atribuït a la duresa de la gestió del dia i al fet de portar un programa "diferent", amb el dret a decidir.

La nit a la seu de CiU, a l'hotel Majestic, ha estat d'aquelles que costen de passar. La primera galleda d'aigua freda ha estat el sondeig dels mitjans de la CCMA, que li auguraven una pèrdua d'entre 5 i 8 escons. Les primeres reaccions han estat de crides a la prudència, amb l'esperança que l'escrutini els fos més favorable. A les cares de militants i dirigents: incredulitat.

A mesura que avançava la nit, però, la cosa ha anat de mal en pitjor. La representació de CiU s'ha vist delmada en algun moment fins als 44 escons, que han anat augmentant a poc a poc fins als 50 finals.

Cares llargues i somriures de circumstància. Al final, però, l'aparició del seu líder ha animat els assistents, que han rebut Artur Mas amb crits de "president" i "independència".

Mas, que després de valorar els resultats ha sortit al balcó juntament amb la seva dona, l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i el seu equip de govern han recordat davant d'unes 300 persones que és la quarta vegada que surt per celebrar una victòria electoral i ha manifestat que, "malgrat la dificultat", tornaran a governar.

Les dades

En el conjunt de Catalunya ha rebut més d'1,1 milions de suports (30,64%) i ha estat la força més votada en totes les circumscripcions i també totes les comarques amb excepció del Baix Llobregat, feu tradicional del PSC.

La patacada de CiU ha estat especialment forta a la circumscripció de Barcelona, on han perdut més de 100.000 vots. La pèrdua de més de 40.700 suports al Barcelonès i de 27.000 vots al Baix Llobregat explica en gran part aquest resultat. Percentualment cau més de 8 punts i això es tradueix en 9 diputats menys que en les eleccions de fa dos anys.

A Tarragona, la coalició ha deixat escapar dos diputats i s'ha quedat amb 7 representants. Ha recollit 8.731 suports menys. En percentatge, la davallada és de gairebé 8,5 punts.

Les coses li han anat una mica millor a Lleida, on han perdut un miler llarg de vots, un diputat i gairebé 4 punts de percentatge de vot. En total hi haurà 8 diputats d'aquesta demarcació al Parlament.

A Girona, CiU ha aguantat i ha aconseguit mantenir els 9 diputats que tenia actualment. Han perdut uns 15.000 vots i encara no 3 punts percentuals.
Anar al contingut