La Nit dels Museus: més de 200 equipaments fan propostes per no dormir

La Nit dels Museus: més de 200 equipaments fan propostes per no dormir

La Nit dels Museus: més de 200 equipaments fan propostes per no dormir

Redacció Actualitzat

Els museus catalans s'han bolcat aquest dissabte en la celebració d'una Nit dels Museus "hiperconnectada", com defensava el lema de l'edició 2018.

A Catalunya, més d'un centenar d'espais singulars, cases i museus han obert fins a la una de la matinada per mostrar, de manera gratuïta, les seves col·leccions o el seus espais interiors alhora que acollien diverses manifestacions artístiques pensades expressament per a l'ocasió.

 

La majoria dels escenaris eren a la regió metropolitana de Barcelona, on una de les incorporacions d'aquest any ha estat la casa Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí. 

Masia construïda el 1860, a principis del segle XX Josep Maria Jujol va transformar-la en una casa d'estiueig. 

 

Aquesta nit, els visitants, a més d'admirar el treball de Jujol, han pogut conèixer l'arquitecte en persona, gràcies a les visites treatalitzades que s'han fet. 

A Terrassa, el Museu de la Ciència i la Tècnica (mNACTEC) s'ha convertit per una nit en una "room escape".

A la ciutat de Barcelona, el CCCB ha presentat una edició especial del campionat de poesia Poetry Slam BCN mentre es podien visitar gratuïtament les exposicions "Llum negra" i "World Press Photo"

 

Molt a prop, al Macba, s'ha viscut una nit dedicada al còmic.  

Al Museu Nacional d'Art de Catalunya, en canvi, s'ha pogut viatjar fins al segle XV, i descobrir com vivia una família acomodada de l'època.  

 

Els museus han compartit les seves propostes a través de les xarxes socials i hi ha propostes de tota mena:

 

 

 

 

Museus de Tarragona

Al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre s'han pogut descobrir els secrets de les cases modernistes de la mà del Museu de les Terres de l'Ebre. 

S'ha pogut gaudir de la gastronomia de la Conca de Barberà al Museu de la Vida Rural i s'ha pogut gaudir d'una nit musical al Museu Pau Casals del Vendrell.

 

 

A Calafell ha obert les portes la Casa Barral, que ha acollit els treballs de diversos artistes.

 

A Reus, que aquest any és Ciutat de la Música, els visitants del museu de la ciutat han pogut veure tres exemplars dels llibres de cor de la Prioral de Sant Pere, que normalment no són a disposició del públic. 

Són volums del segle XVI, de gran format, amb fulls de pergamí i tapes de cuir que recullen partitures amb lletres decorades i dibuixos que representen escenes de Jesús i uns quants sants.

 

Museus de Lleida

Molts museus de Lleida han celebrat aquesta onzena edició de la Nit dels Museus a Catalunya intercanviant peces de les seves col·leccions.

 

Un cas singular, a les comarques de Lleida, ha estat el Museu Jaume Morera. El col·lectiu Free't, un grup d'artistes de diferents disciplines, s'ha mesclat entre els espectadors improvisant intervencions de música, dansa i teatre davant de les pintures que s'hi exposen.

 

Museus de Girona

A les comarques de Girona han destacat dues propostes que giraven al voltant dels jocs: la del Museu d'Empúries, que ha organitzat visites als espais més representatius a partir de jocs de l'època, i la del Museu del Suro de Palafrugell, que s'ha transformat en un espai de trobada de jocs de taula.

 

A tot Europa, més de 4.000 entitats culturals i museístiques han obert portes, de manera gratuïta, arran de la celebració del Dia Internacional dels Museus, promoguda pel Consell d'Europa, que s'escau el 18 de maig.

El lema d'aquest any ha estat, "Museus hiperconnectats: nous enfocaments, nous públics", per reconèixer les connexions que els museus estableixen amb la comunitat, amb el paisatge cultural i amb el seu entorn natural.

ÀUDIOS RELACIONATS