València

La Nit de la Cremà posa fi a cinc dies de festes de falles a València

Les falles de València arriben un any més al punt final d'una intensa setmana de celebracions amb la tradicional Nit de la Cremà. Tal com marca la tradició, les primeres falles a cremar han estat les infantils, mentre que l'última a encendre's ha estat la de l'Ajuntament, titulada "Falles o treballes", que ha costat 230.000 euros. Precisament aquest any, més que mai i coincidint amb la crisi, s'ha plantejat seriosament la necessitat de posar límit al preu dels monuments. El sector turístic, a més, també proposa fer coincidir la festa sempre en cap de setmana per aconseguir el mateix èxit d'ocupació que aquest any, en el qual s'ha arribat al 100%.

Actualitzat
La Nit de la Cremà posa fi a cinc dies de festa fallera. Durant tota la Nit de la Cremà un miler d'efectius de la policia i protecció civil, i uns 400 bombers, treballen en l'operatiu per evitar que hi hagi cap problema.

Del total de 760 falles, unes 96, les més grans i les que suposen més risc, reben una protecció especial, malgrat que estan construïdes amb un disseny especial per tal que caiguin verticalment.

La crisi també afecta les falles

La gran festa de València també ha vist com la crisi els tocava de prop. Les comissions encarregades de fer els monuments han hagut de retallar despeses i han rebaixat en més d'1 milió d'euros el pressupost respecte al del 2009.

A més, entre les principals comissions hi ha un debat sobre la possibilitat de limitar el preu de cada falla a partir del 2011. Inicialment, es parlava d'un màxim de 100.000 euros, tot i que aquesta xifra encara és en l'aire perquè molts dels creadors dels ninots han criticat aquesta retallada.

Per contra, aquest any, i coincidint la celebració de les falles amb cap de setmana, molts turistes han aprofitat per allargar la seva estada a València. L'ocupació hotelera ha arribat al 100%, i per això, des del sector es reclama que sempre es faci coincidir la festa amb el cap de setmana. Un altre canvi que podria sumar-se a la nova proposta de l'alcaldessa, Rita Barberá, que ha plantejat la possibilitat d'ampliar a tres els dos dies que dura l'ofrena floral a la Verge.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut