Els efectes de 40 hores de neu: carreteres tallades, veïns sense llum i pobles colgats
Hi ha 12 carreteres secundàries tallades i alguns pobles han tingut problemes de subministrament elèctric i telefonia, sobretot al Priorat i a la Terra Alta
Els efectes de 40 hores de neu: carreteres tallades, veïns sense llum i pobles colgats

Els efectes de 40 hores de neu: carreteres tallades, veïns sense llum i pobles colgats

Hi ha 12 carreteres secundàries tallades i alguns pobles han tingut problemes de subministrament elèctric i telefonia, sobretot al Priorat i a la Terra Alta

Redacció Actualitzat
TEMA:
Mobilitat
Cotxes sota un bon gruix de neu a Falset, al Priorat

La borrasca Filomena dona les últimes fuetades abans de donar pas a l'anticicló. Han estat més de 40 hores de nevada intensa en moltes poblacions, que ha deixat diverses afectacions en comarques on no són habituals nevades així: prelitoral de Tarragona,  Catalunya Central, sud de Ponent i Terres de l'Ebre. 

Ja no s'esperen nevades a les zones afectades, però sí fred i mala mar. El comitè tècnic de Protecció Civil ja està reunit des de primera hora del matí.


Carreteres tallades

A la xarxa viària hi ha una seixantena de trams de carretera afectats, entre els quals dotze carreteres secundàries tallades. Onze comarques han suspès el transport escolar.

 

 

Als problemes de circulació, cal afegir-hi avaries en el subministrament elèctric, la caiguda d'una teulada a Falset i l'ensorrament del sostre del celler Vall Llach, a Porrera.

Després dels gruixos de dissabte, la nevada no ha frenat durant la nit i aquest diumenge molts pobles s'han llevat amb el doble de neu, especialment a les Terres de l'Ebre, on acumulen més de 60 centímetres en comarques com la Terra Alta, una de les més afectades per la nevada.

 

Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, aquest diumenge (Aleix Segarra)


Pobles sense llum

El pas del Filomena ha deixat també molts veïns sense llum, en especial a les comarques de la Terra Alta i el Priorat. Unes 6.300 persones s'han quedat sense electricitat durant alguns moments de la borrasca, segons dades d'Endesa.

A hores d'ara hi ha mitja dotzena de municipis amb problemes de subministrament elèctric, per avaries en les línies de mitja i baixa tensió.

 

 

Al Priorat han tingut talls d'electricitat i problemes amb les línies telefòniques. A Falset han arribat a estar 10 hores sense subministrament. A poc a poc, la situació s'ha anat recuperant, especialment amb l'ús de grups electrògens.

 

Un tractor pels carrers de Falset, aquest diumenge al matí


Gruixos de neu importants

A les comarques de Lleida, al voltant dels pobles del Montsec hi ha hagut gruixos de 20 a 30 centímetres, i a les Garrigues s'ha arribat als 40 centímetres. També ha tornat a nevar amb ganes a la capital del Segrià.

Diumenge la nevada també s'ha reactivat a la Catalunya central, amb precipitacions abundants a l'Urgell i la Segarra.

A les Guilleries i el Collsacabra també s'acumulen gruixos molt importants. Hi ha congestes de neu de fins a un metre a causa del vent i les poblacions de Rupit i Cantonigròs han quedat incomunicades a l'altura de l'Esquirol a causa d'un accident amb un màquina llevaneu aquesta nit. De moment hi ha deixat de nevar, però encara hi bufa vent fort.

 

Rupit, aquest diumenge al migdia (Cori Calero/CCMA)

 

També s'han aixecat les restriccions als vehicles pesants, que tenien prohibit circular per les carreteres catalanes fins dilluns a les sis del matí. Els camions de més de 7,5 tones podran circular per les vies AP-7, AP-2, C-25 i A-2.

 

 

Es poden consultar amb detall totes les incidències al web del Servei Català de Trànsit.

Els Mossos d'Esquadra demanen que tothom es quedi a casa i posen com a exemple un accident a Prades, on 4 vehicles han impedit el pas de les màquines llevaneu.

Protecció Civil demana mantenir la prudència i recorda també que a causa de la Covid hi ha vigent el confinament municipal i que no està permès sortir de la població per anar a veure la neu.

 

ARXIVAT A:
Mobilitat Meteorologia Nevades

NOTÍCIES RELACIONADES

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut