Barcelona

La neu enfarina cotes baixes del sud i centre de Catalunya

El pronòstic ha estat bo i la neu ha arribat en les últimes hores a cotes baixes, principalment cap al sud del país. Els gruixos de neu més importants, tot i que poc significatius, són els que s'han acumulat aquest dilluns a la tarda al Parc Natural dels Ports de Tortosa-Beseit. A la zona habitada, a uns 300 metres d'altitud, hi havia entre quatre i vuit centímetres de neu acumulada. També s'han enfarinat algunes zones del Camp de Tarragona, les Garrigues i, fins i tot, el Baix Llobregat. També Montserrat, a 700 metres sobre el nivell del mar, ha quedat emblanquinada. A Sant Joan Despí, la neu granulada ha sorprès molta gent al vespre.

Actualitzat
Les nevades han arribat en algunes carreteres de cotes encara més baixes, com la que va de Constantí a la Selva del Camp, o en algunes de les Garrigues. No ha arribat a agafar, però les màquines hi han escampat sal per evitar que es formin plaques de gel.

El paisatge emblanquinat a cotes baixes s'ha concentrat al sud del país, on de bon matí els més menuts ja han gaudit de la neu en municipis com Prades o les Borges del Camp.

Més cap a la costa central, només s'han deixat veure algunes volves al voltant del massís del Garraf, i la neu granulada o rodona també ha fet acte de presència al Baix Llobregat, a la zona de Sant Joan Despí. També al monestir de Montserrat han caigut volves de neu.

Les pròximes hores es preveu que pugui nevar de manera feble en qualsevol punt de les comarques de Barcelona, amb una cota de només 200 metres que, puntualment, pot baixar fins i tot al nivell del mar.

De manera preventiva, el Centre d'Emergències de Catalunya manté activat, des de les set del vespre de diumenge, la fase d'alerta del pla especial d'emergències per a nevades, el Neucat.

Si s'ha d'agafar el cotxe, el Departament d'Interior recomana informar-se i fer un seguiment de la situació a través dels mitjans de comunicació, el telèfon d'informació ciutadana 012 i també al web del Servei Català de Trànsit.

Cal extremar la prudència perquè podria aparèixer neu i gel a la calçada. En aquest cas, s'ha de conduir amb suavitat, no frenar de manera brusca i reduir la velocitat, o fins i tot seguir les marques deixades per altres cotxes per evitar que el vehicle rellisqui. També és important augmentar la distància de seguretat i no avançar la resta de vehicles. Per qualsevol emergència, s'ha de trucar al 112.

Al marge de si neva o no, tot Catalunya -i la resta de l'Estat també- està immersa en un ambient de ple hivern, que ha suposat un nou màxim de consum elèctric. Cap a les set de la tarda d'aquest dilluns s'ha batut un rècord històric, ja que s'han superat els 45.000 megawatts, un 4% més que l'anterior màxim, de fa gairebé tres anys. Red Eléctrica, la companyia gestora de la xarxa, ha assegurat que no hi ha hagut cap incident.
Anar al contingut