Catalunya

La neteja dels boscos continuarà tot l'estiu malgrat el risc d'incendi

Habitualment, el 15 de juny ha estat la data a partir de la qual no es podia treballar al bosc, excepte en casos molt excepcionals, per l'inici de la campanya de prevenció d'incendis. El motiu és que les serres que es van servir per desbrossar poden provocar guspires i, per tant, originar incendis. Aquest any, però, la situació és diferent. La nevada del 8 de març, que fa que molts boscos encara acumulin restes vegetals, i la humitat elevada, fruit de les pluges, han fet que les tasques de neteja continuïn durant tot l'estiu, fins a finals de setembre.

Actualitzat
La impossibilitat de netejar la gran massa de boscos fets malbé per la nevada del 8 de març va obligar a plantejar un objectiu de mínims de cara a l'estiu, que ha estat recuperar les infraestructures prioritàries de prevenció d'incendis.

L'objectiu s'ha aconseguit gairebé al 100% a tot Catalunya, segons dades del Departament de Medi Ambient, que assegura que s'ha obert més de 850 quilòmetres de pistes forestals i s'han recuperat 11.688 hectàrees de bosc. Es tracta de deixar nets els marges -de fins a 5 metres per banda- dels grans camins, que és on solen començar els incendis, retirar arbres caiguts i podar branques trencades.

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha explicat durant una visita a la serra de Collserola, a Molins de Rei, que les tasques de neteja s'han "endarrerit una mica" perquè els últims mesos hi hagut "bastants dies de pluja" i ha assegurat que s'han prioritzat les zones estratègiques.

Alguns particulars propietaris de boscos, però, es queixen que necessiten ajudes per netejar el terreny. Al·leguen que desbrossar una hectàrea pot costar 4.000 euros i reclamen a la Generalitat que concreti les ajudes.

Medi Ambient assegura que 155 brigades forestals han treballat en la neteja dels boscos, una tasca que ha permès contractar 620 treballadors. Per netejar els boscos el 2009 es van contractar persones que estaven a l'atur, sense experiència prèvia en aquesta feina. Els resultats no van ser gaire eficients i aquest any s'ha optat per treballadors locals del sector de la fusta, alguns igualment a l'atur. Això ha permès obtenir més bons resultats en menys temps.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut