Kim Phuc, davant la seva imatge icònica, 50 anys després
Kim Phuc, davant la seva imatge icònica, 50 anys després

La nena del napalm es fa l'última sessió de recuperació dermatològica 50 anys després

Kim Phuc, la protagonista de la icònica imatge de la guerra del Vietnam, encara s'està recuperant de les cremades de l'atac amb napalm de l'exèrcit nord-americà

RedaccióActualitzat

Aquest mes de juny se celebren 50 anys del moment en què el fotògraf Nick Ut, de nacionalitat vietnamita i americana, va disparar la seva càmera en direcció a una nena que corria, cridant pel dolor, amb el cos nu i la pell cremada pel napalm.

Mig segle després, Kim Phuc, la protagonista de la imatge, encara s'està recuperant de l'atac incendiari de l'exèrcit nord-americà durant la guerra del Vietnam. Dimarts, 28 de juny, Phuc va aterrar a Florida disposada a rebre la darrera sessió del tractament reconstructiu a què se sotmet per intentar mitigar les afeccions que pateix a la pell, sobretot les cicatrius i el dolor que té.

"Estic molt emocionada", va dir Kim Phuc abans del tractament.

En declaracions al mitjà Local 10, la dermatòloga Jill Waibel, que li està fent el tractament làser de manera gratuïta a la seva oficina de Miami, destacava: "La raó principal per la qual Kim Phuc va buscar tractament és el dolor, estava en un 9 sobre 10", en l'escala de dolor.

La doctora Waibel exerceix com a dermatòloga certificada i s'especialitza en dermatologia mèdica, cirurgia làser cutània i dermatologia cosmètica. Waibel és coneguda per ser pionera en tractaments amb làser per ajudar veterans ferits i víctimes de cremades i traumatismes, com Phu.

Kim Phuc, que ara té 59 anys, encara arrossega importants problemes derivats de les cremades de tercer grau que va patir aquell juny del 1972.


Una foto que mai s'oblidarà

La instantània de "The terror of war", la de la nena del napalm que va commoure tot el món, es va utilitzar com a argument propagandístic contra la brutalitat dels atacs de l'exèrcit dels EUA sobre la població vietnamita, però ben aviat es va convertir en un testimoni de la brutalitat que envolta totes les guerres.

La imatge 'The Terror of War', de Nick Ut, va rebre molts premis, entre ells el Premi Pulitzer als Reportatges de Notícies d'Última Hora
La imatge "The terror of war", de Nick Ut, va rebre molts premis, entre els quals el Premi Pulitzer als reportatges de notícies d'última hora (Nick Ut)

L'autor de la fotografia i Premi Nobel, el fotoperiodista d'Associated Press Huỳnh Công Út (conegut com a Nick Ut), també era a Miami per commemorar els 50 anys de la imatge i es va trobar amb Kim Phuc. "Sempre recordaré aquesta foto", deia en declaracions a Local 10.

La foto també es va convertir en un record incòmode per al règim vietnamita, sobretot per la manera com Kim Phuc va fugir del país a la recerca de llibertat, tot demanant asil al Canadà el 1992, d'on és ciutadana actualment. De fet, durant vint anys la imatge més icònica del conflicte amb els Estats Units va estar desapareguda, però avui es pot contemplar en el Museu de la Guerra d'Ho Chi Minh (antiga Saigon).

 

 

ARXIVAT A:
Fotografia Premi Nobel
Anar al contingut