Vox boicoteja un minut de silenci a Madrid per una dona assassinada
Vox boicoteja un minut de silenci a Madrid per una dona assassinada

El negacionisme de la violència masclista de Vox arriba a les institucions

Madrid no condemnarà la violència masclista pel bloqueig de Vox

RedaccióActualitzat

Per primera vegada en 14 anys, no hi haurà declaració institucional a l'Ajuntament de Madrid pel Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dones. Tampoc a l'Assemblea de la Comunitat. Vox, que va facilitar el govern del PP i Cs a les dues institucions, ho ha bloquejat. Diuen que no hi donen suport perquè no es parla de "violència intrafamiliar".

Serà el primer any que no es faci des del 2005, després que s'aprovés la llei contra la violència de gènere l'any 2004.

No és la primera vegada que el partit d'extrema dreta trenca aquest consens. Fa dos mesos, Vox va boicotejar un minut de silenci a Madrid per una dona assassinada. Va aparèixer amb una pancarta en què negava la violència de gènere.

El mes passat, Vox també va aconseguir impedir que es condemnés els ventres de lloguer el Dia de la Nena, l'11 d'octubre.

El fenomen no s'acaba a Madrid. Als ajuntaments andalusos de Sevilla, Còrdova i Granada - entre d'altres - no s'han pogut aprovar les declaracions de condemna d'aquest 25N. Tampoc al País Valencià, i a Castella i Lleó ho han hagut de fer amb una moció.

A Andalusia, la formació d'extrema dreta condiciona el govern de PP i Ciutadans. Vox ha aconseguit incloure als pressupostos el terme "violència intrafamiliar", que és com volen invisibilitzar la violència contra les dones. El partit ha aconseguit també les dades de tots els treballadors dedicats a la violència masclista de la Junta d'Andalusia.


Vox marca l'agenda

El partit d'extrema dreta ha fet habitual les crítiques a les feministes, que anomenen despectivament "feminazis". El partit fa declaracions sortides de to, que aconsegueixen captar l'atenció dels mitjans, com la de fa uns dies quan una diputada al parlament madrileny defensava per empoderar la dona l'assignatura obligatòria de costura. L'objectiu és marcar l'agenda i reintroduir debats com el de l'avortament a la Comunitat de Madrid. 

Un dels cavalls de batalla de Vox és la llei de violència de gènere, que busca derogar. Una violència que el partit d'extrema dreta nega que existeixi, malgrat la realitat i les estadístiques. Des del 2003, 1.062 persones han mort per crims masclistes.

La irrupció de Vox també està matisant el discurs de la dreta respecte als feminicidis.

Les associacions feministes denuncien que s'està blanquejant el masclisme. I el govern espanyol assegura que està estudiant l'actuació de Vox a Madrid. La vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, assegurava divendres en el Consell de Ministres que no deixaran que Vox "trenqui el front comú contra els maltractadors".

La delegació del govern espanyol a Madrid ha demanat informació al municipi pel bloqueig de Vox a la declaració contra la violència masclista.

ARXIVAT A:
Violència masclistaVoxExtrema dreta
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut