La natura recupera el seu lloc mentre la humanitat està confinada pel coronavirus

El silenci a les ciutats i la baixada de la contaminació fa que tornin animals salvatges i se sentin els ocells

Actualitzat

Impressiona veure com en només unes quantes setmanes els animals han guanyat territori allà on els humans hem desaparegut. Però no és l'únic efecte del confinament: els índexs de contaminació segueixen reduint-se en moltes grans ciutats i alguns experts preveuen que els nivells baixaran a xifres que no es veien des dels anys 40.

Algunes de les imatges que ha proporcionat aquesta reclusió de la humanitat: un puma passejant-se pel centre de Santiago de Xile, un grup de cabres salvatges tastant l'herba d'un jardí, en una ciutat de Gal·les, o un grup d'ànecs fent un passeig nocturn al voltant del teatre de La Comédie-Française, al cor de París.

Hem vist a les xarxes com els senglars es passegen lliurement pels carrers de Barcelona o d'Arenys, i també vídeos de llops, ossos, cérvols, galls dindi i altres animals que aprofiten la falta d'humans i de cotxes per abandonar les zones forestals properes a les ciutats o bé els parcs urbans i explorar nous territoris.

Altres, situats en zones turístiques i més acostumats als homes, ara busquen menjar en ciutats mig buides. Són imatges insòlites d'aquests dies de confinament.

I no només a les ciutats. A les platges les aigües estan més netes i s'han tornat a veure saltar famílies de dofins arran de costa.

També els ocells se senten més lliures i ja es pronostiquen canvis en els cants i un increment de la població d'algunes espècies.

La desaparició del soroll humà beneficia els animals en plena primavera. Tampoc no hi ha atropellaments de bèsties a les carreteres perquè no hi circulen cotxes.

La fauna ho nota i la flora, també. Les flors creixen aquest any sense que ningú no les talli ni les reculli.

Una altra imatge per a la reflexió: l'aigua neta als canals de Venècia.

 

Però no és l'únic canvi d'aquests dies. Del 20 de desembre al 16 de març va quedar registrada una dràstica baixada de la contaminació a la Xina.

Durant la quarantena, el gegant xinès ha reduït les emissions de diòxid de carboni un 25%.

Ciutats d'arreu del món han detectat millores. A Barcelona, un informe d'Ecologistes en Acció revela que la contaminació ha baixat un 64% durant el mes de març.

Les xifres mundials han sorprès els experts com Rob Jackson, president de Global Carbon Project.

"Si l'economia continua alentida, si el transport continua disminuint, podríem veure una caiguda de les emissions de CO2 aquest any d'un 5% o més. I això potser no sembla molt, però això no ho hem vist els últims 75 anys i potser ens hauríem de remuntar al final de la Segona Guerra Mundial."

En només unes setmanes de quarantena, la natura s'ha obert pas deixant-nos escenes que ens recorden que no estem sols i que revelen, millor que mil cimeres, quin és l'impacte real de l'home al planeta.

ARXIVAT A:
Coronavirus Medi ambientEcologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut