Venus, a l'inici del trànsit al voltant del Sol, en una imatge de la NASA (Reuters)
Venus, a l'inici del trànsit al voltant del Sol, en una imatge de la NASA (Reuters)

La NASA tornarà a Venus el 2026 després de 30 anys sense explorar el planeta

Les missions Davinci i Veritas tindran l'objectiu d'estudiar l'atmosfera i la superfície del segon planeta del sistema solar

La NASA ha anunciat que enviarà dues missions a Venus el 2026. Després de tres dècades sense explorar el segon planeta del sistema solar, l'agència espacial nord-americana llançarà les missions Davinci i Veritas.

La missió Davinci investigarà en profunditat l'atmosfera de Venus. Un dels objectius serà comprendre l'origen de l'atmosfera de Venus, com ha evolucionat i com i per què és diferent de les atmosferes de la Terra i Mart.

La NASA espera que també ofereixi detalls sobre la tectònica i la històrica volcànica del planeta i poder comprendre la història de l'aigua a Venus.

 

 

Pel que fa a Veritas, se centrarà en la topografia del planeta. Orbitarà Venus amb l'objectiu d'esbrinar de què està feta la superfície del planeta, explorant a través dels núvols amb un sistema de radar d'última generació per crear mapes globals en 3D i un espectòmetre d'infrarojos.

La missió Veritas també mesurarà el camp gravitacional del planeta per determinar quina estructura té l'interior de Venus, amb la intenció d'obtenir una idea més completa sobre els processos geològics passats i presents al planeta.

 

Imatge de Venus captada per la sonda Mariner 10
Imatge de Venus captada per la sonda Mariner 10 (Reuters)

 

Primeres missions des de 1989

Tant Davinci com Veritas formen part del programa Discovery de la NASA, que té la finalitat de desenvolupar missions planetàries que aprofundeixin en els misteris del sistema solar.

"Aquestes dues missions germanes tenen com a objectiu descobrir per què Venus es va convertir en un món infernal i ofereixen a la comunitat l'oportunitat d'investigar un planeta en el qual fa 30 anys que no hem estat", ha dit l'administrador de la NASA, Bill Nelson.

 

Composició de Venus feta per la nau espacial Magellan (Reuters)

 

L'última missió per estudiar la superfície de Venus va ser l'any 1989, quan la NASA va enviar la nau espacial Magellan per estudiar la geologia del planeta. Tanmateix, la tecnologia d'aquell moment "no va poder proporcionar certeses sobre l'origen de moltes de les característiques de la superfície", segons l'agència espacial.

Venus és un planeta similar a la Terra en mida, massa i composició, però la densa atmosfera de carboni que té fa que hi hagi una temperatura de 480 ºC a la superfície. Saber per quin motiu Venus ha acabat sent com és ara és l'objectiu de les missions, tal com ha explicat la NASA:

 

 

"Per què Venus? Els científics creuen que, en una època, Venus s'assemblava a la Terra i hauria pogut ser habitable, però ara és insuportablement calorós i cobert de núvols d'àcid sulfúric. Què va passar? Davinci i Veritas aspiren a descobrir-ho"

 

 

ARXIVAT A:
NASA
Anar al contingut