Figures de LEGO davant del mòdul de servei europeu que alimentarà la nau espacial Orion a Artemis II
Quatre minifigures LEGO volaran en la missió Artemis I com a part del kit de vol oficial, que porta records per a la divulgació educativa i la posteritat

La NASA enviarà figures de LEGO, maniquins, llavors i roques a orbitar la Lluna

La missió, que podria tenir lloc a finals d'agost, provarà el nou sistema de llançament que pretén que els humans tornin a la Lluna el 2024, aquest cop per establir-s'hi

Toni Noguera MartínezActualitzat

La propera missió de la NASA amb la Lluna com a objectiu, Artemis, arrencarà d'aquí un mes amb un viatge de sis setmanes que enviarà la nau espacial Orion, encara sense tripulació, a orbitar al voltant del satèl·lit per provar el sistema de llançament i tornar després a la Terra.

La NASA acaba de fer públics els continguts exactes de la càrrega de prova, que ha presentat com a kit oficial de vol (Official Flight Kit). El kit, de 54 quilograms, farà voltes a la Lluna dins la nau espacial Orion durant la missió Artemis I. La llista d'elements és molt variada.

Aquesta "càpsula del temps" cultural i educacional hauria de sortir en direcció a la Lluna en una de les properes finestres de llançament de la missió. La data exacta depèn de les condicions meteorològiques i podria ser el dia 29 d'agost, el 2 de setembre o el dia 5 del mateix mes.

Vídeo oficial de la NASA que explica la missió Artemis I


Artemis I és la primera fase de la missió Artemis, que servirà per provar diferents aspectes tècnics de la missió final prevista per al 2024, que suposarà el retorn dels éssers humans a la superfície del satèl·lit. Entre d'altres, es comprovarà el funcionament del sistema de llançament espacial (SLS, per les sigles en anglès) i la nau espacial Orion.

Aquesta vegada, però, la NASA pretén que la missió porti la primera dona i la primera persona negra a la Lluna, després que els anteriors astronautes que fins ara l'han trepitjat hagin estat 12 homes blancs. A més, Artemis és el primer pas per establir una base permanent de l'agència nord-americana a la Lluna.


Una variada càpsula del temps i maniquins lunars

La majoria dels elements i records inclosos en la càpsula del temps que enviarà la NASA a orbitar la Lluna tenen la seva justificació en els acords de col·laboració que manté amb diferents organitzacions i entitats.

"Molts dels articles inclosos en el kit de vol són símbols d'importància cultural o els esforços de col·laboració de la NASA amb organitzacions centrades en STEM", explica la NASA.

Per exemple, les quatre figures de LEGO que viatjaran a bord de l'Orion responen a dècades de col·laboració entre l'empresa de joguines de construcció i l'organització espacial per tal de fomentar l'interès en l'exploració espacial i les carreres STEM en infants i adults.

Entre d'altres, el kit inclou diversos llapis USB, més de 300 banderes nord-americanes, llavors de diferents arbres, una pedra del mar Mort, una roca de la Lluna que va extreure la tripulació de l'Apollo 11, adhesius, pins, microxips, una figura de la deessa grega d'Artemis impresa en 3D, insígnies de ciències espacials que ha aportat l'organització de Girl Scouts i 245 pins de plata de Snoopy fruit de la col·laboració que manté la NASA amb el Museu i Centre d'Investigació Charles M. Schulz des dels anys 60.

L'Agència Espacial Europea (ESA) ha estat l'encarregada d'aportar el mòdul de servei que alimentarà la nau espacial Orion al voltant de la Lluna. Una de les seves curioses aportacions a la càpsula del temps ha estat la figura de l'ovella Shaun, el famós personatge de la sèrie d'animació de la televisió britànica "Wallace and Gromit".

A part de l'eclèctica i insòlita càpsula del temps, la NASA incorporarà tres tripulants inanimats a la missió: tres maniquins coberts amb sensors que mesuraran les vibracions i les pressions a què seran sotmesos els astronautes reals durant els llançaments tripulats de les missions Artemis II i Artemis III.

Els anomena "moonikins" pel joc de paraules entre "moon" (lluna) i "manikin" (maniquí).

Tornar a la Lluna ha estat una de les obsessions de l'expresident nord-americà Donald Trump, que abans de perdre les darreres eleccions va augmentar el pressupost de la NASA per aconseguir "tornar a la Lluna i, després, a Mart".

"Sota la meva administració, estem retornant la grandesa a la @NASA i tornarem a la Lluna, després a Mart. Estic actualitzant el meu pressupost per incloure 1.600 milions de dòlars addicionals perquè puguem tornar a l'espai d'una manera GRAN!" Tuit de Donald J. Trump (@realDonaldTrump) del 13 de maig de 2019

 

ARXIVAT A:
La LlunaNASA
Anar al contingut