La NASA dona per perdut l'Opportunity, després de 14 anys explorant Mart
L'Opportunity ha superat de llarg les previsions (NASA)

La NASA dona per perdut l'Opportunity, després de 14 anys explorant Mart

El contacte amb el vehicle tot terreny es va perdre al juny

Xavier DuranActualitzat

Aquest dijous a les vuit del vespre -hora d'aquí-, la NASA ha donat per perdut el contacte amb el vehicle tot terreny Opportunity, que ha estat explorant el planeta Mart des de principis del 2004. Ho ha anunciat amb un tuit Jim Bridestine, administrador de l'agència espacial:

 

 

Han estat, doncs, més de vuit-cents -en realitat, més de mil- els intents infructuosos d'establir comunicació amb el vehicle. Tot i així, tal com diu Bridestine, la missió ha estat un èxit. Planificada per treballar durant 90 dies, ha estat més de 14 anys aportant dades sobre el planeta vermell.

Per a la NASA, ha estat "una de les fites més reeixides i duradores de l'exploració interplanetària", com explicava l'agència en un altre tuit:

 

 

Les comunicacions amb l'Opportunity es van aturar al juny de l'any passat, quan es va produir una violenta tempesta de sorra. L'última contacte es va establir el deu de juny. Els enginyers van fer el darrer intent de restablir la comunicació aquest dimarts.

Ara que es planifiquen expedicions tripulades a Mart, Bridestine ha volgut deixar clar el paper que hauran jugat enginys com aquest:

"És per missions pioneres com l'Opportunity que arribarà el dia en què els nostres valents astronautes caminin per la superfície de Mart".

L'Opportunity va ser dissenyat per ser actiu durant 90 dies i recórrer tot just un quilòmetre. Al final, en aquests quinze anys, aproximadament, ha fet 45 quilòmetres, fins a arribar al lloc on se'n va perdre el contacte. Un lloc amb un nom ben adient a una missió que ha superat de llarg les previsions inicials: vall de la Perseverança.

ARXIVAT A:
Ciència
Anar al contingut