Esquerda a la plataforma Larsen C (NASA)
Esquerda a la plataforma Larsen C (NASA)

La NASA detecta una fractura de 100 quilòmetres de llargada a la plataforma de gel Larsen C a l'Antàrtida

Alberto AlcántaraActualitzat

El passat mes de novembre, científics de la missió IceBridge de la NASA van fotografiar una enorme esquerda en la plataforma de gel Larsen C, a la costa oriental de la Península Antàrtica.

Les plataformes de gel són les parts de gel flotant sobre l'oceà i actuen de barrera de contenció pel gel que descansa sobre la zona continental. Quan les plataformes de gel col·lapsen i aquesta barrera es trenca, el gel continental rellisca cap a l'oceà, contribuint a la pujada del nivell del mar.

La fractura mesura prop de 110 quilòmetres de llarg, més de 90 metres d'ample i al voltant de 500 metres de profunditat. L'esquerda talla la plataforma de gel, però no completament. Si ho fes, crearia un iceberg d'uns 6.450 quilòmetres quadrats, més o menys la superfície que sumen totes les comarques de Tarragona.

 

La plataforma Larsen C era pròxima a una plataforma més petita, anomenada Larsen B, que es va desintegrar l'any 2002 després de desenvolupar una esquerda similar.

La missió aèrea IceBridge analitza els canvis en el gel polar i està a punt d'acabar el seu vuitè desplegament Antàrtic consecutiu.

 

 

 

 

Anar al contingut