Washington

La NASA confirma l'existència de metà a Mart i investiga si és d'origen biològic

"Podríem viure a Mart?" La pregunta torna a reaparèixer entre molts científics després que la NASA han confirmat la detecció de metà a l'atmosfera d'aquest planeta. L'existència del gas demostra que el planeta vermell es manté actiu, almenys geològicament. La investigació se centra ara a saber si el metà és d'origen biològic, com en el cas de la Terra, on el 90% del gas prové dels éssers vius en ser emès durant el procés de digestió de nutrients. En concret, els científics especulen sobre l'existència de bacteris subterranis.

Actualitzat
Els telescopis de l'Agència Espacial de Hawaii han detectat almenys tres deixants de metà barrejat amb vapor d'aigua sobre la superfície del planeta, l'emissió del qual augmenta segons l'estació, en funció de la temperatura.

Els investigadors pensen que la vida podria venir del subsòl, a uns tres quilòmetres sota terra, on l'aigua no està congelada i podrien trobar-s'hi mostres de carboni. Els gasos serien alliberats a través de les fissures que connecten les profunditats del terreny amb l'atmosfera.

L'any 2003 ja s'havia detectat metà a Mart a través de satèl·lits, però les observacions dels telescopis terrestres d'ara confirmen i detallen encara més com són aquestes emissions.

El metà, la molècula del qual consisteix en un àtom de carboni unit a quatre d'hidrogen, és el principal component del gas natural a la Terra. També intervé en altres processos geològics com el de l'oxidació del ferro.

L'existència del gas metà, que constitueix una clau de vida tal com es coneix a la Terra, va ser divulgada aquest dijous per un informe de la NASA publicat a la revista "Science" en un número dedicat a l'any mundial de l'astronomia.
Anar al contingut