La música m'agrada però... aquesta lletra no l'entenc
De Little Richard a Queen passant per Els Amics de les Arts. Repassem les lletres més estranyes de la història del pop
La música m'agrada però... aquesta lletra no l'entenc
Cançons amb lletres memorables

La música m'agrada però... aquesta lletra no l'entenc

De Little Richard a Queen passant per Els Amics de les Arts. Repassem les lletres més estranyes de la història del pop

Marc MateuActualitzat
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

No cal sentir-se culpable: si la cançó és en un altre idioma és difícil entendre-la a la primera, i menys quan la veu que la canta està envoltada de guitarres elèctriques, teclats desbocats i bateries sorolloses. És el que passa en un primer moment amb el pop internacional: gaudim de la música però no sabem si la lletra és bona, dolenta o mínimament interessant. 

Però aquest programa no el dedicarem a les millors lletres de la història del pop, aquelles que han convertit Bob Dylan en Premi Nobel de Literatura, o Lou Reed en un un dels grans poetes contemporanis. Avui us parlem d'unes altres lletres: aquelles que moltes vegades s'han escrit ràpidament després que el músic ha parit una melodia memorable. Lletres estranyes, absurdes, extravagants o... senzillament "patilleres". 

 

EL CRIT DE GUERRA DE LITTLE RICHARD 

El gran Little Richard ens va deixar per a la posteritat aquest A-wop-bop-a-loo-mop-a-lop-bom-bom que no vol dir absolutament res però que ha esdevingut un dels crits de guerra de la història del rock'n'roll. I és que aquesta frase és la que deia Little Richard quan treballava en un restaurant de mala mort i el seu cap li portava una altra pila de plats per rentar.

 

DE FESTA  AMB GALILEO, FIGARO I SCARAMOUCHE

No sabem què havia menjat per dinar en Freddie Mercury el dia que va escriure aquesta rapsòdia dels Queen on conviuen Scaramouche, Bismilla, Galileu i el mateix dimoni escuat. Una autèntica festa, recentment immortalitzada al biopic sobre el grup britànic. 

 

ATERRATGE FORÇÓS A HAWAII (O ERA A BOMBAY?)

El problema del cançoner de Mecano no és trobar una lletra que patina, el problema és decidir quina tries... Nosaltres us hem triat aquesta perla, on Hawaii rima amb Bombay,  pachín amb Machín i flexo amb bexo. Matrícula d'honor. 

 

EL CODI SECRET DELS AMICS DE LES ARTS 

Recordeu l'arrencada de la cançó "El seu gran hit" d'Els Amics de les Arts? Inclou una frase en anglès macarrònic que diu una cosa així com "Ways in the gavel". Què coi vol dir? És un codi secret? Una contrasenya per entrar en una reunió judeomaçònica? Algun dia se sabrà tot...

 I això només és un petit tast: al programa també hi ha lletres absurdes i surrealistes de T. Rex, Shakira, els Beatles, Phil Collins.... 

 

ENTREVISTA A JORDI BELTRAN

Per parlar de lletres críptiques i estranyes, hem convidat Jordi Beltran, periodista, home de ràdio i gran melòman. Aquí teniu l'entrevista íntegra que li va fer en Lluís Gavaldà. 

 

 

PEBROTS PICANTS PER LA MARION HARPER 

Una de les cançons que han sonat al programa és Give It Away, dels Red Hot Chili Peppers. L'encarregada d'adaptar-la al català és Marion Harper, que li dóna la volta i afegeix aires de trap a aquest clàssic dels noranta. 

 

 

LA PLAYLIST DE SPOTIFY

Aquí podreu escoltar totes les cançons que han sonat al programa. I recordeu que, per molt que les escolteu, la comprensió de les lletres serà complicada... 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut