Intervenció per laparoscòpia a l'Hospital del Mar
Només un 20% dels pacients amb càncer de pàncrees són operats a temps

La mortalitat en la cirurgia del càncer de pàncrees es redueix a zero amb laparoscòpia

Cirurgians de l'Hospital del Mar han fet un estudi comparatiu amb la cirurgia per via oberta

RedaccióActualitzat

La intervenció quirúrgica per laparoscòpia aplicada al càncer de pàncrees redueix les complicacions postoperatòries i la mortalitat dels pacients. Així ho demostra un estudi dut a terme per cirurgians de l'Hospital del Mar, un dels pocs centres europeus que du a terme aquest tipus de cirurgia, molt especialitzada i complexa.

L'estudi, que té com a primer signant Ignasi Poves, metge adjunt del Servei de Cirurgia General de l'Hospital del Mar, es publica a la revista "Annals of Surgery".

A diferència de la cirurgia oberta, la laparoscòpia es du a terme amb tres o quatre incisions molt petites, d'entre 0,5 i 1,2 centímetres. L'Hospital del mar és pioner a tot l'estat a fer amb laparoscòpia l'operació anomenada duodenopancreatectomia cefàlica. Consisteix a extirpar el cap del pàncrees, el duodè, la via biliar, la vesícula biliar i, de vegades, una part de l'estómac. Així s'eliminen tumors situats en aquestes localitzacions. S'aplica tant per tractar el càncer de pàncrees com tumors a les vies biliars i el duodè, entre d'altres.

Els autors de l'estudi van comparar 32 pacients intervinguts per laparoscòpia amb 29 per via oberta. Els resultats són clars. L'estada hospitalària dels primers s'ha reduït tres dies i mig i les complicacions postoperatòries greus han disminuït el 50%. No s'ha registrat cap mort. A Catalunya, en aquest tipus d'operacions amb cirurgia oberta, la mortalitat és del 6%.

Es tracta del primer estudi d'aquest tipus publicat al món. Demostra que els beneficis de la laparoscòpia també es poden assolir amb una intervenció tan complexa com aquesta, tal com explica el doctor Poves.

"És una de les tècniques quirúrgiques més complexes de les que es fan a l'aparell digestiu, i està associada a una elevada taxa de complicacions i estada postoperatòria llarga. Normalment es fa per via oberta, donada la dificultat de fer-ho per via laparoscòpica."

Tot i això, aquesta tècnica no està a l'abast de tots els centres i requereix un entrenament especial dels cirurgians. Però presenta molts avantatges, perquè permet intervencions combinades en diversos òrgans i plantejar operacions a pacients més complexos, amb més problemes o de més edat.

Un ampli estudi europeu, en què també ha participat el Servei de Cirurgia General de l'Hospital del Mar, ha demostrat, amb gairebé 1.500 casos, que aquest tipus d'abordatge és igual de segur que la cirurgia oberta.

ARXIVAT A:
CàncerSalutCiència
Anar al contingut