La mort d'una embarassada a Polònia impulsa les protestes contra la llei antiavortista
La mort d'una embarassada a Polònia impulsa les protestes contra la llei antiavortista
Polònia

La mort d'una embarassada a Polònia impulsa les protestes contra la llei antiavortista

Segons l'advocada de la família, la dona tenia un xoc sèptic i els metges no li van fer un avortament tot i que el fetus no tenia líquid amniòtic

Maria Sancho MartíActualitzat

Tot just s'acaba de complir un any des que el Tribunal Constitucional de Polònia va eliminar un dels pocs supòsits legals sota la ja restrictiva llei antiavortista del país: avortar quan existeix una alta probabilitat de deteriorament greu i irreversible del fetus o que neixi amb una malaltia greu o terminal.

Ara, la mort d'una dona a qui no van voler provocar un avortament ha causat commoció al país. La família en culpa el govern polonès, el seu ultraconservadorisme i la seva llei antiavortista.

La Izabela -no se'n coneixen els cognoms- estava embarassada de 22 setmanes quan va anar a l'hospital de la localitat de Pszczyna, al sud del país. Tenia un xoc sèptic i els metges van decidir no fer-li un avortament, tot i que el fetus no tenia líquid amniòtic.

 

La por de no complir la llei

La família afirma que la mort de la Izabela va ser "conseqüència de la sentència del Tribunal Constitucional", fent al·lusió a la prohibició gairebé total d'avortar a Polònia. Només està permès en cas de violació, incest o quan perilla la vida de la mare.

Sota aquest últim supòsit, se li hauria pogut practicar un avortament, però l'advocada de la família lamenta que la por dels metges davant una llei tan restrictiva els fa ser molt prudents a l'hora d'interrompre un embaràs, fins i tot quan és legal.

La família manté que la dona els va enviar un missatge explicant que li estava pujant la febre i temia tenir un xoc sèptic, que és el que finalment va acabar causant-li la mort.

Des de l'hospital han afirmat que és difícil concretar les causes de la mort i que l'únic objectiu de l'equip mèdic va ser la preocupació per la salut i la vida de la pacient i el fetus. També han assegurat que tant l'equip mèdic com el de llevadores van fer tot el que van poder.

L'advocada de la família ha lamentat, però, que les restriccions del país van fer que els metges esperessin massa per actuar i afirma que van esperar que el fetus morís en lloc d'interrompre l'embaràs.

 

"La primera a morir com a resultat de la llei antiavortista"

Els activistes s'han fet ressò del cas i denuncien que la Izabela és la primera a morir com a resultat de la llei antiavortista. Aquests dies les protestes s'estan escampant per ciutats com Cracòvia, Varsòvia i Gdansk.

A més, per Tots Sants molts ciutadans van trobar-se davant el Tribunal Constitucional a Varsòvia i van encendre espelmes davant de l'edifici en memòria de la dona.

Haver de marxar o haver de fer-ho il·legalment

Polònia, un país majoritàriament catòlic, va aprovar l'any 1993 una llei estricta que prohibia l'avortament excepte en tres casos: si l'embaràs resulta d'una violació o un incest, si la vida o la salut de la dona està en risc o si el fetus té deformitats congènites.

Però el Tribunal Constitucional, sota la influència del partit conservador al govern de Polònia, va dictaminar l'any passat que els avortaments per defectes congènits no eren constitucionals.

Aquesta prohibició, afegida a una legislació antiavortista que ja era molt restrictiva i sota la qual es feien només uns 1.000 avortaments legals a l'any, obliga i obligarà milers de dones poloneses a avortar de manera il·legal o bé a fer-ho a l'estranger.

ARXIVAT A:
Avortament
Anar al contingut