Les persones d'entre 40 i 60 anys podrien no estar prou immunitzades contra el xarampió
Les persones d'entre 40 i 60 anys podrien no estar prou immunitzades contra el xarampió
Barcelona

La mort del nen no vacunat a Olot ha canviat més l'actitud dels metges que la dels pares

S'ha reduït el nombre de metges que informen negativament de la vacunació, però pocs pares antivacunes han canviat de parer

RedaccióActualitzat

La mort per diftèria d'un nen olotí de sis anys que no estava vacunat, l'estiu de l'any passat, ha reduït el nombre de metges que informen negativament sobre les vacunes. El cas va obrir un debat social però, temps després, s'ha comprovat que va fer variar poc la posició dels pares contraris a vacunar. Així s'ha constatat en un col·loqui a Barcelona sobre l'evidència dels beneficis de vacunar. 

La doctora Magda Campins, cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona, ha explicat que, a Olot mateix, poques famílies van canviar de parer: 

"De les cinquanta famílies d'Olot que, en aquells moments, tenien els nens sense vacunar, només tres van acceptar vacunar-los quan els ho van oferir. Poc els ha impactat la mort d'un nen que es podria haver evitat mitjançant una vacunació."

En canvi, sí que va tenir efecte sobre els professionals que informaven negativament sobre la vacunació, segons Campins: 

"El corrent antivacunes per part de determinats professionals sanitaris ha disminuït. Probablement hi ha tingut un impacte el fet que s'inclogués dins el Codi Deontològic del Col·legi de Metges que els metges que donin informació als seus pacients que no estigui basada en evidència científica incorrerien en un problema de mala praxi i podrien ser sancionats."


La doctora Campins va participar en la investigació epidemiològica sobre el brot de diftèria d'Olot. També ha participat en el col·loqui el pediatre Fernando Moraga-Llop, vicepresident de l'Associació Espanyola de Vacunologia, que ha demanat que es reobri el debat sobre l'obligació de vacunar per protegir el menor en casos greus, com el d'Olot.

El doctor considera que la vacunació "hauria de ser obligatòria en situacions concretes", com, per exemple, un brot epidèmica. Moraga-Lloc ha reclamat que "la societat posi en marxa els mecanismes de protecció del menor".

Durant l'acte, que s'ha fet a la Fundació Vila Casas de Barcelona, els experts han parlat de l'evidència dels beneficis de vacunar i de l'evolució des de la primera vacuna, la de la verola, el 1796. 

Anar al contingut