Grup de ximpanzés en el recinte d'un zoològic (iStock)

La mort a trets d'uns ximpanzés que s'havien escapat d'un zoo indigna Suècia

Els responsables del parc van dir primer que no tenien prou anestèsia per adormir-los i, després, que això no era possible per la perillositat dels animals

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dimecres al parc d'atraccions Furuvik, a Suècia, que també és un zoològic, han abatut a trets tres ximpanzés que s'havien escapat del seu recinte, i n'han ferit de bala un altre.

Segons sembla, primer es van escapar dos animals, i després tres més, i tant el ferit com el cinquè aquest dijous al matí encara no els havien localitzat.

El cas ha aixecat indignació al país, amb moltes veus que s'han queixat de la solució dràstica que han aplicat els responsables del parc.


"Assassinat a trets"

La branca sueca de l'ONG ambientalista WWF ha qualificat l'incident d'"assassinat a trets" i s'ha fet ressò de la intervenció de Louise Carlsson, portaveu seva, en un programa de televisió:

"És increïblement trist i tràgic, això no hauria d'haver passat mai."

Un usuari de Twitter també ha afirmat que és "una massacre que sembla innecessària", i s'ha preguntat si els responsables del parc han vist els documentals de Jane Goodall sobre els ximpanzés de l'Àfrica:

I la usuària Matilda Molander considera que és una notícia molt desagradable que un zoològic no sigui capaç de controlar els animals sense matar-los:

"Animals que són gairebé humans morts a trets perquè volien fer un tomb fora de la gàbia? Com pot ser que l'única solució sigui matar-los? Quin tipus de zoològic és aquest?"

Un altre considera que "sentir-se obligat a disparar contra ximpanzés que fugen diu més de nosaltres els humans que dels ximpanzés":


Dues versions sobre l'anestèsia que no han fet servir

La decisió de disparar-los amb bales en comptes d'adormir-los amb anestèsia la van prendre els responsables del parc, que en un comunicat han assegurat que la segona opció no era possible.

El comunicat, que només és a la versió en suec de la web, afirma que, "quan un ximpanzé està lliure al parc, malauradament has de disparar a matar":

"Per disparar-li un dard anestèsic cal ser molt a prop de l'animal. Això, sumat al fet que l'anestèsic pot trigar fins a 10 minuts a fer efecte, suposaria un gran perill per a la seguretat de les persones."

En aquest sentit, el comunicat afirma que "els ximpanzés es poden percebre com a pacífics, però són extremadament perillosos, ràpids, molt forts, i generalment sense por".

Imatge aèria del recinte del parc d'atraccions Furuvik (iStock)

Abans del comunicat, però, Annika Troselius, portaveu del parc, va dir al diari Dagens Nyheter que havien optat per abatre els animals perquè no tenien anestèsia per a tots:

"Els veterinaris van valorar que no teníem prou anestèsia, i per això vam fer venir els tiradors."

Aquest diari va explicar que els periodistes havien arribat a la una del migdia al parc, però que els van dir que marxessin perquè no podien garantir la seva seguretat.

El parc, que fins aquest dimecres al matí tenia 7 ximpanzés, ara estava tancat al públic, i després de la fugida dels ximpanzés han evacuat els treballadors.

En principi els animals són dins el recinte del parc, però també podrien haver sortit, i per això s'ha recomanat als habitants dels voltants que es tanquin a casa.

En aquest vídeo del mateix parc es pot veure els ximpanzés en el seu recinte:

Encara no saben per on es van escapar

Un dels problemes principals és que encara no saben com ni per on es van escapar els animals del seu recinte i, per tant, no poden assegurar que els que hi queden no s'escaparan.

Segons el Dagens Nyheter, per abatre els ximpanzés van cridar 7 tiradors, que van rebre l'assistència d'"un gran nombre de policies i diversos drons".

Els tiradors s'han mogut pel parc en vehicle per buscar els animals, i, fins que no els van evacuar, els treballadors van rebre l'ordre de confinar-se en llocs segurs.

Entrada del parc d'atraccions Furuvik, a Suècia (Wikipedia - Udo Schröter)

Parc d'atraccions i també zoològic

El parc Furuvik, situat a uns 170 quilòmetres al nord d'Estocolm, el van construir el 1900 com a parc d'atraccions, i a la dècada del 1940 va afegir-s'hi un circ.

A banda de les atraccions, també té un zoològic, on va arribar a haver-hi girafes i elefants, i ara, a més dels ximpanzés, també hi ha orangutans, camells, cangurs i lèmurs, entre altra fauna.

El 2010 el va comprar l'empresa sueca Parks & Resorts, i des del 2008 el recinte dels primats serveix de laboratori per a una unitat de recerca en ciència cognitiva de la Universitat de Lund.

 

 

ARXIVAT A:
Maltractament animalSuècia
Anar al contingut