L'hemicicle del Congrés, buit després de la sessió en què es va aprovar la quarta pròrroga de l'estat d'alarma
L'hemicicle del Congrés, buit després de la sessió en què es va aprovar la quarta pròrroga de l'estat d'alarma (EFE / Ballesteros)

La Moncloa vol culminar la desescalada amb una pròrroga d'un mes de l'estat d'alarma

La vicepresidenta Carmen Calvo sondeja els grups parlamentaris per acordar una última pròrroga que seria d'un mes, en comptes de 15 dies, com fins ara

RedaccióActualitzat

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, està sondejant els diversos grups parlamentaris per trobar fórmules legals i parlamentàries que permetin culminar el procés de desconfinament. Entre aquestes opcions, hi ha una pròrroga de l'estat d'alarma per un període d'un mes en comptes de quinze dies, com han estat les quatre pròrrogues aprovades fins ara.

La Constitució no marca una durada màxima de les pròrrogues de l'estat d'alarma i només limita el primer decret, que ha de ser com a molt de quinze dies. En més d'una ocasió, el president de l'executiu, Pedro Sánchez, ha explicat que el període de quinze dies era el que havia escollit el govern per sotmetre cada pròrroga a un debat al Congrés dels Diputats.

La votació de l'última pròrroga de l'estat d'alarma va tirar endavant després de moltes dificultats i gràcies a acords d'última hora amb Ciutadans i el PNB. Esquerra Republicana, que va facilitar la investidura de Sánchez el mes de gener, va votar-hi en contra i el principal partit de l'oposició, el PP, va abstenir-se i va anunciar que, si se sol·licitava una altra pròrroga, hi votaria en contra.

L'endemà de la pròrroga, Calvo ja va anunciar que la intenció de La Moncloa era que hi hagués més pròrrogues perquè, segons la número 2 del govern espanyol, "és el més democràtic que pot fer un govern" i és l'eina que "dona més garantia en la protecció dels drets".

 

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, als passadissos del Congrés dels Diputats
La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, als passadissos del Congrés dels Diputats (EFE / J.J. Guillén)

 

Sánchez vol mantenir el suport de Ciutadans

Els vots de Ciutadans poden tornar a ser decisius per a una hipotètica cinquena pròrroga de l'estat d'alarma. I el govern espanyol manté el seu flirteig amb la formació taronja: Pedro Sánchez s'ha reunit per videoconferència aquest dimarts amb Inés Arrimadas per treballar en acords de futur.

Cada vegada de manera més evident, La Moncloa deixa clar que busca atreure Ciutadans com un dels suports de la legislatura. Això sí, sense renunciar a Esquerra Republicana.

 

 

Pedro Sánchez es dirigeix al Congrés en la sessió en què es va aprovar l'última pròrroga de l'estat d'alarma
Pedro Sánchez es dirigeix al Congrés en la sessió en què es va aprovar l'última pròrroga de l'estat d'alarma (EFE / Ballesteros)


 

ARXIVAT A:
Estat d'alarmaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut