Yolanda Díaz ha demanat disculpes a les víctimes del franquisme "per haver trigat massa" a prendre la mesura (ACN / Jordi Bataller)

La Moncloa retira la Medalla del Mèrit del Treball a Franco i nou càrrecs de la dictadura

Al febrer es va canviar el reglament per retirar el guardó a "repressors franquistes" i a "persones condemnades per corrupció"

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha retirat la Medalla del Mèrit del Treball a Francisco Franco i a nou càrrecs de la dictadura com el general Juan Yagüe i el cardenal Enrique Pla.

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, s'ha mostrat visiblement emocionada en fer l'anunci de la retirada de la distinció, en compliment de la llei de memòria democràtica, vigent des de fa uns dies:

"Assumim un mandat ètic, i ara legal, ineludible, que nega l'amnèsia i atorga la justa i deguda reparació."

Díaz també ha defensat que els criteris per atorgar el guardó han de ser "respectuosos amb la dignitat humana i la democràcia" i per això ha demanat disculpes a les víctimes de la dictadura "per haver trigat massa a prendre la mesura".

Es va haver de canviar el reglament

Al febrer d'aquest any, el govern espanyol va aprovar un canvi en el reglament de la distinció del Ministeri de Treball per poder retirar el guardó a repressors franquistes i també a persones condemnades per corrupció, com podria ser l'empresari i expresident de la patronal CEOE Gerard Díaz Ferrán.

Les primeres condecoracions s'han retirat aquest dijous, com la de Franco. I en els propers dies es procedirà a fer el mateix amb la resta.

El llistat complet de retirades de guardons arriba a deu persones: Francisco Franco, Juan Yagüe, José Luis Arrese, José Antonio Girón de Velasco, José Solís Ruiz, el cardenal Enrique Pla i Deniel, José María Fernández Ladreda, Jesús Romero Gorría, Félix Huarte Goñi i José León Carranza i Gómez Pablos.

El govern espanyol té previst retirar més guardons, que afectaran 62 dirigents franquistes més.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
Anar al contingut