Maroto diu que les fronteres obriran el dia 22 i La Moncloa manté que serà l'1 de juliol
Controls a la frontera de la Jonquera (Reuters/Nacho Doce)

La Moncloa rectifica la ministra Maroto i manté que les fronteres obriran l'1 de juliol

El govern portuguès ha expressat el seu malestar després que la ministra de Turisme avancés que les fronteres amb França i Portugal ja s'aixecarien el 22 de juny

RedaccióActualitzat

Ball de dates aquest dijous al govern espanyol sobre quan s'obriran les fronteres, tancades a causa de la pandèmia.

En un contacte informatiu telemàtic amb corresponsals estrangers, la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, avançava que d'aquí poc més de dues setmanes s'aixecarien els passos fronterers de França i Portugal:

"Sí que us voldria confirmar que a partir del 22 de juny es trauran també les restriccions a la mobilitat terrestre. Això és molt important perquè ens permetrà recuperar també un volum de turistes tant francesos com portuguesos per via terrestre. En aquests moments hi ha una restricció important en la mobilitat"

 

Maroto diu que les fronteres obriran el dia 22 i Moncloa manté que serà l'1 de juliol
La ministra Reyes Maroto durant el contacte informatiu amb els corresponsals estrangers


Però un parell d'hores després d'aquest anunci, el govern ha fet pública una nota aclaridora, que ve a ser una rectificació en tota regla a la ministra de Turisme, en què diu que les fronteres amb França i Portugal s'obriran l'1 de juliol, data en què fixen la mobilitat internacional segura. En la mateixa nota, es diu que la mobilitat dins d'Espanya es recuperarà quan s'acabi l'estat d'alarma, previst per al dia 21.


Malestar al govern portuguès

El govern de Sánchez ha fet marxa enrere a l'anunci de Reyes Maroto després que l'executiu portuguès hagi expressat el seu malestar i hagi avisat que pensa demanar explicacions.

La ministra havia anunciat que "a partir del 22 de juny" desapareixerien els controls fronterers a França i Portugal. Des del 17 de març només es permet el pas al trànsit de mercaderies, a ciutadans espanyols o residents a Espanya que tornen, treballadors transfronterers i a les persones que acreditin amb documents causes de força major.

Maroto diu que les fronteres obriran el dia 22 i Moncloa manté que serà l'1 de juliol
Augusto Santos Silva, ministre portuguès d'Afers Exteriors (Europa Press/Eduardo Parra)


Les declaracions de Reyes Maroto han sorprès especialment el govern portuguès. El ministre d'Afers Exteriors, Augusto Santos Silva, ha advertit que l'anunci sobre la reobertura de la frontera és una qüestió que s'ha de decidir dins de la "cooperació estreta" entre els dos països. I ha assegurat que la frontera continuarà tancada durant el mes de juny i que qualsevol canvi el tractaran conjuntament els governs d'Espanya i Portugal.

La sisena i última pròrroga d'aquesta situació de l'estat d'alarma expira el 21 de juny. L'executiu de Pedro Sánchez està treballant en un reial decret llei per mantenir la vigència de les mesures que vulgui preservar, és a dir, "la nova normalitat".

La fi de les restriccions permetrà l'arribada de turistes francesos o portuguesos per carretera, que en principi no hauran de fer quarantena. El Ministeri d'Exteriors va indicar que l'obligació d'estar quinze dies a casa si es ve de l'estranger també deixa d'estar vigent amb l'acabament de l'estat d'alarma. La mesura està previst que s'impulsi amb acords bilaterals amb França i Portugal.

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutMobilitat
Anar al contingut