La Moncloa prorroga l'IVA al 0%, tot i que deixa entreveure la fi dels ajuts anticrisi

La ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, apunta que els preus dels aliments bàsics encara són massa alts, però també que les mesures anticrisi no es podran prolongar gaires mesos més.

Redacció/AgènciesActualitzat

La inflació a Espanya està baixant des de fa mesos, però no prou per suprimir les mesures anticrisi del govern espanyol. De moment, doncs, mantindrà la rebaixa de l'IVA als aliments i les subvencions al transport públic. Ja avisa que a mitjà termini, però, poden desaparèixer.

La decisió es ratifica en el Consell de Ministres d'aquest dimarts mitjançant un reial decret llei que prolongarà algunes mesures per fer front a les conseqüències econòmiques de la guerra d'Ucraïna que es va aprovar al desembre i caducava aquest divendres 30 de juny.

Per tant, de moment, comprar fruita, verdura, ous o llet amb l'IVA al 0% continuarà sent una realitat unes setmanes més. Quantes? En una entrevista concedida a RNE aquest dilluns, la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha argumentat que:

"Els preus dels aliments encara estan molt elevats. Es mantenen per damunt del que seria raonable. Per això creiem que cal mantenir l'IVA reduït (d'alguns productes), però sempre d'acord amb l'evolució dels preus en els pròxims mesos."

En qualsevol cas, el nou decret de mesures anticrisi que impulsa l'executiu de Sánchez aquest dimarts torna a deixar fora la carn i el peix. En aquest grup d'aliments, la vicepresidenta ha adduït que, amb les mesures actuals, "un dels preus que més ha baixat ha estat el del peix".

En canvi, està previst que es mantinguin les bonificacions al transport públic. Així, anar en metro o autobús serà més barat sempre que les comunitats autònomes en financiïn una part. També els abonaments gratuïts de Rodalies i de mitjana distància estan assegurats fins a finals d'any.

La ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha avançat la pròrroga d'algunes mesures anticrisi
La ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, ha avançat la pròrroga d'algunes mesures anticrisi (Kiko Huesca/EFE)


Ajuts de durada limitada

Aquest dimarts també se sabrà si el govern espanyol manté la resta de bonificacions, com la de les factures de llum i gas amb un IVA del 5%, tenint en compte que la reducció en la llum baixa des del 10% i la del gas des del 21%, i arriben mesos de més calor.

El 20 cèntims per litre de bonificació per als transportistes professionals també "caduca", i el Consell de Ministres haurà de decidir si l'allarga uns mesos més.  

Ara bé, La Moncloa reconeix que aquestes bonificacions aniran desapareixent progressivament, tal com reclama la Unió Europea, el Banc d'Espanya o l'OCDE. Quant a la prolongació, Calviño indica que:

"Cada cop haurem de ser més quirúrgics. Espanya ja està entre els països amb la inflació més baixa de la Unió Europea i espero que seguim en aquest mateix camí, per la qual cosa aquestes mesures, a poc a poc, deixaran de ser necessàries".  

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAlimentació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut