El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, des de La Moncloa per explicar les mesures de xoc
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, des de La Moncloa (EFE/Borja Puig de la Bellacasa)

La Moncloa aprova una moratòria en el pagament d'hipoteques per als afectats de coronavirus

Pedro Sánchez anuncia una injecció econòmica de 200.000 milions per combatre els efectes del Covid-19 en l'economia

RedaccióActualitzat

"Vam dir que faríem el que calgués, quan calgués." Així ha començat Pedro Sánchez la seva compareixença posterior al Consell de Ministres per detallar les mesures de xoc que el govern espanyol ha aprovat per fer front a les conseqüències de l'impacte de la pandèmia del coronavirus.

Sánchez ha subratllat que "la situació sanitària és sense precedents i requereix mesures excepcionals per protegir la nostra salut i pal·liar l'emergència sanitària que estem vivint."

El president del govern espanyol, que ha qualificat el real decret llei aprovat aquest dimarts com el més important de la història democràtica d'Espanya, ha assegurat que a banda de combatre el front sanitari, també s'ha de combatre el front econòmic i social. Per fer-ho, s'ha aprovat una moratòria hipotecària per a les famílies més afectades per la crisi econòmica arran de la pandèmia del coronavirus.

La proposta estableix que la moratòria es prolongui durant diversos mesos o el temps que durin les conseqüències econòmiques d'aquesta nova crisi.

La mesura afecta aquelles famílies que vegin com s'han reduït els seus ingressos o que hagin perdut llocs de treball com a conseqüència d'un expedient de regualció temporal d'ocupació (ERTO). Bàsicament, deixarien de pagar el gruix de la quota.

 

El decret també inclou la prohibició del tall de subministraments bàsics com la llum, l'aigua i el gas a col·lectius vulnerables. Pe'ro no només es garanteixen els subministraments bàsics, també es blinda el subministrament de telecomunicacions.

No és la primera vegada que s'aplica una moratòria hipotecària. Amb el govern anteiror, el ministre d'Economia Luis de Guindos ja es va aprovar una mesura similar el 2012 per frenar el drama dels desnonaments que es van produir amb la crisi financera.  

200.000 milions per combatre la crisi

A més d'aquesta mesura per alleujar la càrrega que suposen les hipoteques a les famílies, el govern espanyol pretén facilitar que el crèdit bancari arribi de manera ràpida a les empreses que més estan patint per l'impacte de la pandèmia.

Per evitar que les empreses es quedin sense finançament o que facin fallida, l'administració planteja que la banca converteixi la tresoreria, el capital circulant d'aquestes empreses, que tindrien aval de l'Estat a través de l'ICO, en préstecs a llarg termini.    

Per això l'executiu ha aprovat una nova línia específica de l'ICO amb aquest propòsit amb un import de 200.000 milions d'euros, dels quals, 117.000 són de titularitat pública i la resta, de titularitat privada. Sánchez ha afirmat que és la mobilització de recursos mes gran vista ma en democràcia a Espanya.

ARXIVAT A:
HipotequesBancaEconomia de butxacaCoronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut