Marina Borrell i Agustí Colomines (ACN)
Marina Borrell i Agustí Colomines (ACN)

La Moncloa destitueix dos alts càrrecs amb el 155 per "trencar la convivència"

Es tracta de la directora general de Relacions Exteriors, Marina Borrell, i del director de l'Escola d'Administració Pública, Agustí Colomines

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha destituït la directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, Marina Borrell, i el director de l'Escola d'Administració Pública, el professor d'Història de la UB Agustí Colomines. Així s'ha decidit al Consell de Ministres d'aquest divendres, segons ha donat a conèixer el portaveu del govern espanyol, Iñigo Méndez de Vigo.

Són dos càrrecs més de govern que s'afegeixen als més de 250 cessats des de Madrid, en l'aplicació de l'article 155 de la Constitució després de la declaració d'independència.

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que ja va advertir a Catalunya Ràdio que La Moncloa podria cessar més càrrecs de confiança aquest divendres, ha justificat els cessaments de Borrell i Colomines per "actuar al marge de la llei" i pel "trencament de la convivència".

"En el cas que se situïn al marge de la llei o qualsevol actuació destinada a trencar els fonaments de la convivència comporta una pèrdua de la confiança i, per tant, el seu cessament."

A Marina Borrell la destitueixen després de la intervenció del conseller de Cultura cessat pel 155, Lluís Puig, en un acte a la delegació de la Generalitat a Brussel·les aquest dimecres .

El Ministeri d'Afers Exteriors, del qual depèn la Conselleria d'Exteriors de la Generalitat en virtut del 155, havia donat "instruccions precises que no s'organitzés cap tipus d'acte polític" a l'oficina de Catalunya a Brussel·les. El ministre Alfonso Dastis ja va qualificar la intervenció de Puig d'"incident desagradable" pel qual l'executiu prendria "mesures".

L'altra destitució, la d'Agustí Colomines --considerat, també, un dels ideòlegs de JxCat-- la va anunciar ell mateix al "Catalunya vespre" de Catalunya Ràdio. Per Colomines, la seva destitució respon a la voluntat de destruir l'administració catalana.

"Com que no han pogut amb la caça major, ara van per la caça menor."

Colomines ha assegurat a "Els matins" de TV3 que "des del primer dia del 155 ja tinc les caixes fetes".

 

 

Colomines ha estat protagonista de polèmiques per comentaris seus a Twitter. En un deia: "Estem en guerra."

A principis d'aquest mes d'abril, el Ministeri de l'Interior va cessar la directora de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, Annabel Marcos, per haver traslladat presumptament urnes per a l'1 d'octubre als centres de votació. I, quinze dies abans, el Consell de Ministres destituïa el secretari de Difusió i Atenció Ciutadana de la Generalitat, Antoni Molons, després que la Guàrdia Civil va registrar el seu despatx i el va detenir per un presumpte delicte de malversació de fons públics i desobediència també pel referèndum de l'1 d'octubre.

ARXIVAT A:
Procés catalàArticle 155
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut