Control d'accés a la conca d'Òdena (ACN/Estefania Escolà)

La Moncloa denega el "confinament total" de la conca d'Òdena i demana "unitat d'acció"

La Generalitat lamenta la "concepció absolutament centralista de les decisions santiàries" del govern espanyol

RedaccióActualitzat

El govern espanyol ha rebutjat la petició de la Generalitat d'aplicar el "confinament total" a la conca d'Òdena. El govern català hi volia limitar l'activitat laboral als àmbits considerats essencials.

Actualment, els habitants d'Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena poden sortir de casa per anar a treballar si per fer-ho no han de sortir del seu municipi.

Aquest dimecres, el conseller d'Interior, Miquel Buch, ha traslladat al govern espanyol una resolució per confinar aquestes quatre poblacions de la conca d'Òdena dues setmanes més, però passant a la fase 2, que només permet continuar treballant a les persones que estan dins del que es considerin els serveis essencials.

La resta de la població només podria sortir de casa per anar a comprar aliments o medicaments, o per causes de força major.

La conca d'Òdena, però, ara per ara, no passarà a la fase 2 de confinament, perquè el govern espanyol ja ha respost negativament a la petició de la Generalitat.

 

Punt de cribatge instal·lat a l'exterior del CAP Anoia d'Igualada (ACN/Ajuntament d'Igualada)


Sense entrar a debatre el contingut de la petició, fonts de La Moncloa s'han limitat a recordar que "una ordre d'aquestes característiques només pot donar-la l'autoritat competent, en aquest cas el ministre de Sanitat, com a autoritat delegada en virtut de la declaració de l'estat d'alarma".

Des del govern espanyol, a més, s'ha reiterat la crida a la "unitat d'acció" entre les administracions i la voluntat de coordinació amb les comunitats autònomes, i s'ha defensat que Espanya ja ha decretat les mesures "més dràstiques" d'Europa.

Igualada, Vilanova del Camí, Santa Margarida de Montbui i Òdena estan confinades des del divendres 13, un dia abans que entrés en vigor l'estat d'alarma decretat pel govern presidit per Pedro Sánchez, que aquest dimecres el Congrés dels Diputats ha aprovat que es prorrogui dues setmanes més, fins al dissabte 11 d'abril.


Una taxa de mortalitat excepcional

Aquest dijous, per tant, es compleixen les primeres dues setmanes de confinament dels més de 65.000 habitants d'aquesta conurbació de la comarca de l'Anoia que s'ha convertit en un focus de contagi del coronavirus.

L'origen de les nombroses infeccions estaria, per una banda, en un dinar multitudinari que es va fer el 28 de febrer, al qual hi van assistir més 80 persones, entre les quals hi havia molts professionals sanitaris de l'hospital d'Igualada. D'altra banda, el 9 de març es va declarar el que els experts anomenen un "clúster" de casos en una família, amb cinc persones afectades.

Tot plegat ha convertit la conca d'Òdena en una excepció a Catalunya, Espanya i Europa pel que fa a la taxa de mortalitat de la Covid-19: mentre que a Catalunya la mitjana és de 6,9 morts per cada 100.000 habitants, a la conca d'Òdena la xifra s'enfila fins als 63,1, nou vegades més. I és un 50 per cent més alta que a la Llombardia, que és de 41,6 morts per 100.000 habitants.


Una resposta "no gens encertada"

Aquesta excepcionalitat és la que ha dut la Generalitat a demanar al govern espanyol l'enduriment del confinament de la conca d'Òdena.

En conèixer la negativa de La Moncloa, el conseller d'Interior, Miquel Buch, l'ha qualificada de decisió "gens encertada", ateses les xifres "molt alarmants" del coronavirus en aquests quatre municipis.

"No trobo gens encertada la resposta del govern. Ho diem perquè ens movem per unes dades molt alarmants i preocupants que ens asseguren que cal actuar d'una manera molt dràstica."


En declaracions a RAC1, Buch ha alertat que, si no hi confinament, el virus es continuarà propagant. Per aquest motiu, ha demanat als habitants de la conca d'Òdena que, malgrat que el govern espanyol no apliqui la fase 2, es quedin a casa per aturar la propagació del coronavirus.

"Si la ciutadania continua fent vida normal, evidentment aquest virus es propaga i genera molta més mortalitat. Per tant, el que ha de fer la gent és quedar-se a casa, que no ajudi a propagar-lo, que prengui totes les mesures, que només surtin per qüestions indispensables."


Encara des del govern, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, ha lamentat que "des d'una concepció absolutament centralista de les decisions sanitàries" no es faci cas de les recomanacions dels experts.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut