Madrid

La Moncloa considera trencades les relacions amb Pablo Casado

Sánchez insinua que no procedeix imputar per rebel·lió els líders independentistes al·ludint a unes paraules del popular, Federico Trillo

RedaccióActualitzat

El govern de Pedro Sánchez dona per "trencades" les relacions amb el líder del PP i cap de l'oposició, Pablo Casado. Després de la picabaralla que han tingut Sánchez i Casado aquest dimecres al Congrés dels Diputats, el govern espanyol creu que el cap de l'oposició "ha perdut el respecte institucional" vers el cap de l'executiu.

Casado ha acusat Sánchez de colpista per ser "partícip i responsable del cop d'estat" que, al seu parer, està duent a terme l'independentisme català. En la seva resposta, el president del govern espanyol ha avisat el popular que, si mantenia aquestes paraules, no tenien "res més a parlar".

Casado no s'ha retractat i les seves paraules han quedat recollides en l'acta de la sessió. Tot i que el ple del Congrés era perquè el govern espanyol informés de l'última cimera europea i la venda d'armes a l'Aràbia Saudita, Catalunya ha acabat centrant la sessió.

El delicte de rebel·lió

Enmig d'aquest espiral de soroll, el president espanyol ha aprofitat una resposta del PNB per retreure-li a Casado que és més de dretes que els seus predecessors. Per fer-ho s'ha agafat a unes declaracions del popular Federico Trillo dels anys 90 supeditant el delicte de rebel·lió a l'acció militar.

"El 1994 el sr. Trillo, llavors diputat del PP, va fer una proposta de modificació, una esmena de modificació en la que deia que el delicte de rebel·lió, que és inherent a un suposat cop d'estat, s'ha de donar per militars o per civils armats a l'ordre de militars".

Aquesta observació ha obert les especulacions quan està a punt de tancar-se la instrucció de la causa del procés independentista. La Fiscalia i l'advocacia de l'estat han de concretar properament els delictes que acaba imputant als líders independentistes.

 

 

 

Fa cinc mesos, un Pedro Sánchez encara a l'oposició, defensava ampliar els supòsits de rebelió per encabir-hi casos com el dels presos polítics. Ara ja al govern, amb els vots d'Esquerra i el PDCAT, ha fet aquest recordatori al PP que fa 24 anys contemplaven la rebel·lió, només, quan hi ha militars o armes pel mig.    

PP: "Que trenqui amb els independentistes"

El PP ha respost al missatge de La Moncloa sobre el trencament de relacions. El secretari de Relacions Internacionals, José Ramón García Hernández, ha dit en una entrevista a RNE que Sánchez s'ha "posat el dit a l'ull i, com que molesta, s'ha revoltat contra la frase de Pablo Casado":

"Aquí, els cops d'estat ja no els fan els militars. Són com el que s'ha vist a Catalunya. Si a Pedro Sánchez no li agrada aquesta realitat, que la canviï. Que trenqui amb els independentistes i convoqui eleccions: és el normal en una democràcia"

Fonts del PP han afegit que "Espanya demana a Sánchez" el trencament amb els independentistes catalans i no amb els populars. El PP insisteix que ofereix a l'executiu espanyol "els vots del Senat per aplicar el 155 i restaurar l'ordre constitucional a Catalunya".

ARXIVAT A:
Pedro SánchezPablo CasadoPPJudici procésPSOE
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut