La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, en la roda de premsa en què ha valorat la conferència de Torra
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, en la roda de premsa en què ha valorat la conferència de Torra

La Moncloa avisa Torra que haurà d'acatar la sentència, però manté l'aposta pel diàleg

Actualitzat

A la Moncloa no ha agradat la conferència del president de la Generalitat, Quim Torra, però el govern espanyol ha anunciat que continuarà apostant pel diàleg. En una breu roda de premsa aquest dimarts al vespre, acabat el discurs de Torra, la portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, ha afirmat que tenen "profundes discrepàncies" amb el discurs de Torra i ha lamentat que el discurs del president de la Generalitat no abandoni "les claus de l'independentisme més clàssic".

A més, Celáa ha advertit que haurà d'acatar la sentència del Suprem sobre els líders independentistes empresonats. Tot i reconèixer que Torra "està en el seu dret de dir" que no acceptarà "cap sentència que no sigui l'absolució" dels líders sobiranistes, la portaveu del govern espanyol ha insistit que les decisions judicials "cal acceptar-les":

"El sistema judicial és un sistema garantista i té recursos i possibilitats. Pas a pas. No parlem de futuribles. Gairebé cap persona que està sotmesa als tribunals té molta determinació per acceptar les sentències, però, finalment, les sentències dels jutges cal acceptar-les"

La portaveu de l'executiu de Sánchez ha lamentat que Torra hagi fet un discurs ple d'elements més propis del segle XIX i XX que del XXI i dirigit exclusivament a un públic independentista, amb constants apel·lacions al "poble com a concepte, el dret a decidir, el victimisme".

"Hem escoltat un relat sense gaires novetats, dirigit als independentistes, és a dir, un relat independentista per a independentistes"

Després de precisar que Espanya és una "democràcia avançada" amb nivells de descentralització "equiparables a Alemanya, els Estats Units o el Canadà", Celáa ha insistit en la disposició del govern espanyol a entrar en una "negociació" amb la Generalitat, però només sobre allò "que uneixi a tots els catalans, nacionalistes i no nacionalistes".

La portaveu del govern espanyol ha recordat que, ara per ara, l'independentisme té "una majoria parlamentària, però no una majoria social" a Catalunya, i aquest diàleg només pot girar al voltant de l'autogovern:

"Diàleg, sí; negociació, també; però sobre allò que uneixi a tots els catalans i les catalanes, nacionalistes i no nacionalistes, per ells treballa el govern. Volem que s'uneixin precisament en allò que els ha unit històricament: el seu autogovern"

Crítiques de PP i Cs al discurs de Torra

Més dures han estat les reaccions dels polítics del PP i de Ciutadans. La cap de l'oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, ha dit que "Torra ignora més de mitja Catalunya":

 

 

El líder del partit a nivell estatal, Albert Rivera, creu que el discurs del president de la Generalitat ha estat l'anunci d'una "altra ofensiva per intentar liquidar Espanya":

 

 

Per la seva banda, el líder del PP català, Xavier García Albiol, ha dit que Torra ha fet una "declaració de sublevació" en tota regla:

 

En la mateixa línia, el diputat i secretari general del PP català, Santi Rodríguez, ha qualificat el discurs del president de la Generalitat d'"incendiari":

 


 

ARXIVAT A:
Quim TorraProcés català
Anar al contingut