Un termòmetre marca la temperatura en un centre comercial de Collado Villalba (EFE/Sergio Pérez)
Un termòmetre marca la temperatura en un centre comercial de Collado Villalba (EFE/Sergio Pérez)

La Moncloa no modificarà les mesures d'estalvi energètic tot i les peticions del PP

La Generalitat creu que la reunió ha estat "una pèrdua de temps" i lamenta que no s'hagin resolt els dubtes generats ni s'hagin tingut en compte les crítiques

Redacció/AgènciesActualitzat

Les mesures d'estalvi energètic, que entraran en vigor la matinada de dimarts a dimecres, no es retiraran ni canviaran.

La vicepresidenta tercera i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha assegurat que el govern espanyol mantindrà el decret d'estalvi energètic, tot i les sol·licituds de diverses autonomies governades pel PP.

En la reunió telemàtica d'aquest dilluns entre el govern espanyol i els responsables autonòmics d'Energia, Indústria i Comerç, els governs d'Andalusia, la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó, Galícia i Múrcia han demanat la retirada del decret llei que va aprovar fa una setmana el Consell de Ministres.

En la roda de premsa posterior a la reunió, Ribera ha dit que les mesures del decret són iniciatives de caràcter immediat, que van en la línia de les recomanacions plantejades per la Unió Europea per assegurar el subministrament energètic de cara a l'hivern.

La reunió l'han encapçalada la vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, i la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto

La vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, després de la reunió amb els responsables autonòmics
La vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, després de la reunió amb els responsables autonòmics (EFE/Chema Moya)

"Ningú ha dit que no complirà"

Ribera ha explicat que, tot i l'oposició de cinc autonomies que concentren el 46% de la població espanyola, "no hi ha hagut cap comunitat que hagi dit que no ho complirà".

La vicepresidenta tercera ha apuntat que ha sortit "contenta" d'una reunió que ha transcorregut en un "to cordial", tot i algunes expressions "altisonants" dels darrers dies.

Ribera ha remarcat que l'executiu espanyol "és respectuós amb l'estat autonòmic" i és conscient que "no pot substituir la competència de les comunitats".

Ha insistit, però, que les mesures són necessàries per poder complir amb el compromís adquirit amb Brussel·les d'estalviar un 7% en el consum de gas.

La Generalitat ho considera "una pèrdua de temps"

Després de la reunió, la Generalitat ha lamentat que no s'hagi resolt cap dels dubtes generats ni tampoc s'hagin tingut en compte les crítiques ni les opinions que han sorgit, de manera que el govern creu que ha estat "una pèrdua de temps".

Per la part catalana, a la reunió hi han participat representants dels dos departaments implicats, el d'Empresa i Treball i el d'Acció Climàtica, però no els consellers.

La Generalitat considera que les mesures d'estalvi energètic s'han d'aplicar amb el màxim consens. "Per la importància i urgència de dur a terme mesures d'estalvi energètic, és imprescindible que es duguin a terme amb el màxim consens i esclarint tots els dubtes i incerteses que genera un decret fet amb pressa i de forma precipitada", ha afirmat el secretari d'Empresa i Competitivitat, Albert Castellanos.

Quan entri en vigor el decret, els aparadors hauran d'apagar els llums a les 10 de la nit
Quan entri en vigor el decret, els aparadors hauran d'apagar els llums a les 10 del vespre (Europa Press/Isabel Infantes)

Díaz Ayuso anuncia un recurs al Constitucional

La reunió d'aquest dilluns s'ha fet després de les crítiques de comunitats com Catalunya i el País Basc, que han afirmat que el govern espanyol no els havia comunicat les mesures.

La polèmica més remarcable ha estat amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que dissabte va qualificar de "caos" l'anunci de l'executiu de Sánchez. "Improvisen una reunió tècnica, sense ordre del dia, quan el problema que han creat és de primer nivell polític", va piular.

Aquest dilluns, després de la reunió amb Ribera, la presidenta madrilenya ha anunciat un recurs al Constitucional per un decret que creu que "envaeix competències" i que s'ha imposat "sense diàleg":


En una declaració, Ribera ha defensat que el pla vol combatre el "xantatge" de Vladímir Putin als països europeus, una circumstància que exigeix un "compromís de solidaritat" dels països més afectats. "És important respondre al compromís europeu", ha declarat.

L'aplicació del decret serà "flexible", segons el govern espanyol. Per exemple, els 27 graus com a límit de fred de l'aire condicionat podran ser 25 graus en bars i restaurants. També es tindrà en compte la "seguretat laboral". 

 

ARXIVAT A:
EnergiaPedro SánchezCrisi climàticaGovern espanyol
Anar al contingut