Madrid

La moció del PP per prohibir l'ús dels vels integrals als espais públics s'aprova per sorpresa al Senat

Els vots del PP, CiU i UPN han servit per donar llum verda contra pronòstic a una moció presentada pel PP al Senat per tal de prohibir l'ús del burca i el nicab als espais públics. CiU ha donat suport de forma inesperada a la moció que ha presentat la senadora i presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho i que ha tirat endavant per 131 vots a favor i 129 en contra -els del PSOE, PNB i l'Entesa. A més, el Senat ha rebutjat una esmena de substitució presentada pel PSOE i que proposava donar una resposta a aquesta qüestió en funció de les lleis vigents.

Actualitzat
Fins ara han estat els plens municipals de molts ajuntaments catalans els que han aprovat o rebutjat legislar sobre la utilització del vel integral islàmic en espais públics.

Però aquest dimecres, finalment, el debat ha arribat al Senat. La cambra alta ha aprovat per sorpresa una moció del PP que insta el govern espanyol a realitzar "reformes legals i reglamentàries necessàries" per prohibir el burca i el nicab als espais públics.

CiU s'ha sumat a la iniciativa del PP que ha tirat endavant amb el suport de la federació nacionalista i també d'UPN, mentre que PSOE, PNB i l'Entesa han votat en contra.

Els socialistes havien presentat una esmena de substitució que demana regular l'ús del vel integral amb les lleis vigents per donar una resposta adequada però finalment ha estat rebutjada. A més, durant el debat, que ha estat intens a la cambra alta, han defensat que una mesura així s'hauria de consensuar amb les comunitats musulmanes.

Més prohibicions

Socialistes i populars, però, sí que s'han posat d'acord sobre la prohibició del burca i el nicab als equipaments municipals de l'Hospitalet de Llobregat. L'Ajuntament de Sant Adrià de Besòs, en canvi, no vetarà els vels islàmics integrals, després que els regidors del PSC i Iniciativa per Catalunya han votat en contra de la moció presentada pel PP en aquest sentit.

Més mocions durant l'estiu

Figueres
en prohibirà l'ús en el ple del mes d'agost gràcies a una modificació de l'ordenança municipal de civisme, on es prohibirà entrar als locals municipals amb la cara tapada. L'ordenança no fa esment específic del burca ni del vel integral, sinó que ho prohibeix en termes generals i sense concretar la peça de vestir.

D'altra banda, el Partit Popular ja ha anunciat mocions sobre aquesta qüestió a Roses, Palafrugell i Mataró. Altres ciutats catalanes com Lleida, Tarragona, el Vendrell i Barcelona ja han decidit prohibir l'ús del burca i el nicab als espais municipals.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut