La mitjana d'edat de nous contagis baixa dels 30 anys per primer cop en la pandèmia

Són les franges que no han rebut cap vacuna i sobre les quals ha tingut més efecte el relaxament de les mesures

RedaccióActualitzat

Per primera vegada des de l'inici de la pandèmia, la mitjana d'edat dels nous contagis baixa per sota dels 30 anys.

D'una banda, són les franges que encara no han rebut cap dosi de la vacuna i, per altra, sobre les quals més efecte ha tingut el relaxament de les restriccions.

El cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, el doctor Antoni Trilla, explica que en els darrers dies s'ha notat un "cert augment" de consultes per símptomes de Covid-19 i que es tracta de malalts més joves, dels quals pocs requereixen ser ingressats i pocs d'aquests acaben a l'UCI.

"Però encara en rebem alguns que han d'ingressar als hospitals perquè tenen algun risc de desenvolupar una forma greu de la Covid. Sobretot veiem gent que no està vacunada", ha avisat.

Precisament, a partir d'aquest dilluns, les persones amb edat compresa entre els 30 i els 34 anys poden demanar cita per vacunar-se.  

Barcelona dobla la mitjana

També preocupa especialment l'augment de casos entre la població de 15 i 30 anys a la ciutat de Barcelona, on la incidència és més del doble que la mitjana de la població catalana.

Això es deu a les festes i els viatges de final de curs, com ha explicat la gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, Carme Borrell, en una entrevista a Rac1.

La gerent de Salut Pública ha detallat que hi ha persones del brot de Menorca i del de Mallorca i que la recerca de contactes ha estat molt complexa perquè els instituts estan tancats. La majoria de contagis són asimptomàtics, i els barris més afectats són les Corts i Sarrià-Sant Gervasi.

Borrell s'ha mostrat preocupada per l'oci nocturn i creu que si no es compleixen les mesures "s'hauria de replantejar".
 

La variant delta

Aquest dimecres, la secretària general de Salut, Carmen Cabezas, ja va avisar que l'augment dels contagis s'observa, sobretot, en les persones d'entre 10 i 29 anys.

"Les incidències acumulades són bones i la tendència global és bona, però quan veiem els grups d'edat més joves veiem una tendència creixent que es manté i ens preocupa."

A aquest factor més lligat a l'edat s'hi afegeix la presència creixent a Catalunya de la variant delta, detectada a l'Índia, que té al voltant d'un 67% més de transmissibilitat, segons el Departament de Salut-

En els darrers set dies, els contagis van a l'alça i s'han confirmat 4.451 nous casos de Covid, amb una taxa de positivitat de 4,68%.
 

Les dades epidemiològiques

La velocitat de propagació continua clarament a l'alça i l'Rt puja quatre centèsimes, fins a l'1,27, mentre que el risc de rebrot s'incrementa onze punts, fins a 124.
 


Actualment, hi ha 443 pacients ingressats per Covid, dels quals 128 es troben a la unitat de crítics. En les darreres 24 hores no hi ha hagut cap mort.

Pel que fa al ritme de vacunació, un 59,5% de la població major de 15 anys ja ha rebut alguna dosi de vacuna, i el 39% ja té la pauta completa. En xifres absolutes, 2.599.751 persones han rebut la pauta completa.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Vacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut