El conseller Castells i la ministra Salgado s'han trobat en el Consell de Política Fiscal i Financera. (Foto: EFE)
Castells diu que Catalunya ha fet els deures amb les finances. (Foto: EFE)
Barcelona

La ministra Elena Salgado diu que les comunitats compliran els objectius del dèficit pel 2010

La ministra d'Economia, Elena Salgado, ha volgut llançar un nou missatge de confiança als mercats i ha assegurat que les comunitats autònomes estan complint, en conjunt, els objectius del dèficit pel 2010. La vicepresidenta ha assenyalat només Castella-la Manxa i Múrcia com els dos territoris que encara no han fet els deures, però diu que en conjunt es complirà l'objectiu del 2,4% de dèficit el 2010. Salgado ho ha dit després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que s'ha celebrat a Madrid. Just abans d'entrar, el conseller d'Economia, Antoni Castells, assegurava que la Generalitat ha fet els deures i ha defensat les finances del govern.

Actualitzat
La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ha informat, després de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera, que el dèficit de les comunitats autònomes en el primer semestre s'ha situat en l'1% i ha afegit que tot apunta que en el tancament de l'exercici del 2010 es complirà l'objectiu del 2,4%.

La ministra d'Economia ha renyat, però, Castella-la Manxa i Múrcia, les dues comunitats en risc de no complir la meta fixada; ha dit hauran de fer els deures i que fins llavors no podran emetre deute. També ha informat que quatre territoris més, Castellà i Lleó, les Canàries, Galícia i el País Valencià, han presentat mesures addicionals per redreçar la seva situació. La resta, segons Salgado, estan sent austeres perquè el dèficit no se'ls dispari.

Amb el missatge que les comunitats compliran els objectius del dèficit, Elena Salgado enviava un nou missatge de confiança als mercats, just quan la prima de risc que es paga pel deute espanyol s'ha enfilat fins a màxims històrics.

Catalunya ha fet els deures

Tot just a l'entrada de la reunió, el conseller d'Economia, Antoni Castells, ha recalcat que Catalunya ha fet els deures per retallar el dèficit públic i mostrar amb transparència els seus comptes. I ha afegit: "Ningú ens ha de donar lliçons". Amb aquestes paraules Castells es disposava a entrar a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera que s'ha fet a Madrid.

Castells també ha informat que a partir d'ara el Ministeri d'Economia recollirà trimestralment les dades pressupostàries de les comunitats autònomes i les oferirà conjuntament, una iniciativa per incrementar la transparència que, segons Castells, Catalunya ja presenta.

El conseller d'Economia ha volgut subratllar que les comunitats autònomes no són les principals responsables del dèficit públic ni de la crisi econòmica. Castells ha tornat a defensar l'emissió de bons a particulars de la Generalitat perquè, ha dit, hi ha un mercat interior amb un estalvi important i així no s'ha de recórrer als mercats.

Anar al contingut