Madrid

La ministra d'Igualtat anuncia una "nova" llei d'avortament, "la millor possible"

La ministra d'Igualtat del govern espanyol, Bibiana Aído, ha anunciat una nova llei d'avortament per acabar amb les ambigüitats de l'actual i oferir més seguretat jurídica a dones i metges. El projecte es presentarà el primer semestre de l'any que ve. Un comitè d'experts, un grup que no inclou cap representant de les clíniques acreditades per practicar avortaments, tindrà sis mesos per emetre el seu dictamen. En paral·lel, es crearà una subcomissió parlamentària amb l'objectiu d'aconseguir el màxim consens entre els partits polítics.

Actualitzat

La ministra d'Igualtat, Bibiana Aído, ha estat l'encarregada d'anunciar que l'executiu espanyol presentarà durant el primer semestre del 2009 un projecte de llei de l'avortament totalment nou. Ho farà després d'escoltar les conclusions i les recomanacions del comitè d'experts que s'ha constituït per treballar en el nou redactat.

Un cop aquest comitè d'experts arribi a les seves conclusions, d'aquí a sis mesos, i després que la futura subcomissió sobre l'avortament enllesteixi els seus treballs al Congrés, el govern central teixirà, sobre la base de totes dues recomanacions, una nova llei sobre l'avortament, una llei que segons la ministra serà totalment nova.

"Iniciem el camí per a l'elaboració d'una nova llei, no una reforma de l'actual, una llei nova, la millor possible, que garanteixi els drets fonamentals i la seguretat jurídica de les dones i els professionals que les atenen", ha afirmat la ministra Aído.

I és que amb la nova norma, el govern espanyol pretén acabar amb les dificultats amb què sovint es troben les dones que volen interrompre l'embaràs legalment, però també vol posar fi a les desigualtats territorials per poder-ho dur a terme, i donar seguretat jurídica a les clíniques que practiquen avortaments.

Les clíniques queden fora del grup de debat

El ministeri ha decidit excloure l'Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l'Embaràs (ACAI) del comitè d'experts que ha constituït el Ministeri d'Igualtat per debatre el contingut de la nova llei, una notícia que ha estat rebuda amb descontentament per les clíniques.

Segons l'ACAI es tracta d'una decisió "sorprenent" i "d'última hora", ja que en una reunió el juliol passat la ministra Aído s'havia mostrat interessada en què participéssim en el grup de debat", segons ha assegurat la portaveu de l'associació, Empar Pineda. Com a única explicació, Aído ha assegurat que el seu ministeri estarà en permanent contacte amb les clíniques, les escoltarà i les informant dels treballs, però sense incorporar-les.

Anar al contingut