Madrid

La ministra d'Hisenda, al PDeCAT i ERC: "Aquest govern no cedirà a cap xantatge"

En la presentació dels comptes al Congrés, María Jesús Montero ha dit que l'executiu no acceptarà el dret d'autodeterminació de Catalunya

RedaccióActualitzat

El començament del judici del procés coincideix amb la tramitació al Congrés de les esmenes a la totalitat dels pressupostos de l'Estat, enmig de rumors sobre un avançament de les eleccions generals. Tant el PP i Ciutadans com les formacions independentistes, ERC i el PDeCAT, s'oposen a aquest projecte pressupostari. De fet, el govern espanyol sembla haver donat per perdut el suport dels partits independentistes.

Aquest matí, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha afirmat que l'executiu "no cedirà a cap xantatge", durant la presentació del projecte. En aquest primer dia dels dos que durarà el debat -aquest dimecres es farà la votació-, la ministra Montero ha volgut deixar clar des d'un principi que el govern espanyol no farà res fora de les normes constitucionals:

"Els independentistes van tenir el somni que el govern acceptaria el que és inacceptable a canvi del seu suport. Es van equivocar del tot. Perquè l'obligació d'un governant és que les coses vagin el millor possible i un propòsit com aquest és radicalment incompatible amb demanar l'impossible, com és que adoptem mesures o actituds alienes a les nostres competències constitucionals o que atemptin contra la divisió de poders, contra principis i valors fonamentals del nostre ordenament constitucional."

"I ho hem dit amb claredat. Aquest govern no cedirà a cap xantatge per part de ningú. Aquest govern no admetrà cap circumstància en què a cap ordre del dia hi hagi el dret de l'autodeterminació per a Catalunya, i no ho farem, com ja ho hem expressat una i altra vegada, senyories d'Esquerra i del PDeCAT. Ni podem ni volem."

 

La ministra d'Hisenda, aquest migdia, durant la presentació del projecte de pressupostos al Congrés (EFE)


A la ministra d'Hisenda li hauria agradat més que aquest debat no hagués coincidit amb el començament del judici del procés. Ha dit que això ha influït en la polarització de les posicions.

En aquest sentit, Montero ha denunciat l'"escalada de crispació dels últims dies" generada de forma "absolutament irresponsable" pel PP i Cs, i l'altra formació [Vox] amb la qual diuen "no compartir ideari però que sembla que imiten". Segons la ministra, el PP i Cs s'han bolcat en una oposició "destructiva, retrògrada i oportunista" a costa de la convivència a Catalunya. María Jesús Montero subratlla que tant la dreta com els independentistes "volen treure vots de la confrontació" sense tenir en compte "les destrosses que poden generar."

La votació es farà aquest dimecres i tot apunta que aquests pressupostos no prosperaran. Si els comptes no s'aproven, podria precipitar-se la convocatòria d'eleccions generals. Aquest dimarts, el secretari de Coordinació Territorial del PSOE, Santos Cerdán, ha explicat que segurament dilluns, en una reunió de dirigents del partit, es podria "tenir una data" per als comicis.

 

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut