González Laya amb la ministra d'Exteriors estoniana, Eva-Maria Liimets (EFE / Marko Mumm)
González Laya amb la ministra d'Exteriors estoniana, Eva-Maria Liimets (EFE / Marko Mumm)

La ministra d'Exteriors, ofesa per la comparació amb Rússia: "Espanya és una democràcia"

En una entrevista, Arancha González Laya diu que Puigdemont "viu en llibertat" i xifra el suport a l'independentisme "al voltant del 35-37% de catalans"

Actualitzat

La ministra d'Exteriors del govern espanyol, Arancha González Laya, ha rebutjat que es compari Espanya amb Rússia i ha assegurat que se sent "ofesa" en sentir que s'equiparen els dos països, en relació amb els líders independentistes catalans que són a la presó. "Espanya és una democràcia", ha assegurat la cap de la diplomàcia espanyola en una entrevista al programa "Välisilm" de la televisió pública estoniana.

"Em sento ofesa que compari Espanya amb Rússia. Em sento ofesa. Espanya és una democràcia, i en una democràcia -tant a Espanya, com a Estònia- qui se salta la llei és responsable davant la justícia."

 

 

De gira pels països bàltics, González Laya ha respost diverses preguntes sobre la situació política catalana. Sobre el suport a l'independentisme, l'ha xifrat "al voltant d'un 35-37% de catalans" en les darreres eleccions, quan els partits independentistes van superar el 50% dels vots per primera vegada en uns comicis:

"Només al voltant d'un 35-37% de catalans, almenys tal com s'ha expressat en les darreres eleccions a Catalunya, voldrien seguir amb la independència. I si aquesta fos la norma, quina prevenció tindríem per a altres regions d'Espanya?"

Sobre el procés sobiranista, la ministra ha insistit a dir que s'ha de "respectar les llibertats" de tots els espanyols i la Constitució. González Laya ha dit que no tots els catalans "pensen igual" i ha defensat que cal respectar les majories "a Catalunya i a Espanya", perquè "qualsevol altra cosa és el caos".

 

Arancha González Laya, a Riga, durant la gira pels Països Bàltics
Arancha González Laya a Riga, durant la gira pels països bàltics (EFE / Toms Kalnins)

 

Una altra pregunta a la ministra d'Exteriors ha estat sobre la situació dels dirigents sobiranistes que són a la presó o a l'exili. Específicament sobre el 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit que viu en llibertat i que ha de ser jutjat a Espanya, però que no ho ha estat "perquè com a eurodiputat té immunitat".

"Puigdemont no és a la presó. És membre del Parlament Europeu. Viu en llibertat. Gaudeix dels drets i llibertats com qualsevol altre ciutadà. (...) Però els que estan empresonats, hi són per haver-se saltat la llei espanyola."

L'agenda de la ministra d'Exteriors s'ha hagut de reajustar després que una de les persones de la delegació, que dissabte va visitar Kuwait, donés positiu per coronavirus. González Laya, que ja és a Madrid, no assistirà aquest dimecres al ple del Congrés dels Diputats, com tenia previst, i ha ajornat la compareixença davant la comissió d'afers exteriors, prevista per a divendres.

 

 

ARXIVAT A:
Govern empresonatProcés catalàCarles PuigdemontRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut