Belarra durant la seva intervenció en un acte a Mèrida
Belarra durant la seva intervenció en un acte a Mèrida (EFE)

La ministra Belarra acusa el CNI d'estar darrere d'una part del Catalangate

La també secretària general de Podem demana que s'assumeixin responsabilitats el mateix dia que Robles ha defensat al Congrés els serveis secrets espanyols

RedaccióActualitzat

Per primera vegada un membre del govern espanyol ha donat per fet, explícitament, que el CNI està darrere de l'espionatge a l'independentisme català. Ha estat la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, de Podem, en un acte a Mèrida, a Extremadura.

"El que sabem ara mateix de manera fefaent, perquè ho ha confirmat el Ministeri de Defensa, és que part de l'espionatge als líders independentistes catalans, a representants públics, prové del CNI", ha afirmat.

Belarra, també secretària general de Podem, ha tornat a exigir responsabilitats polítiques "de manera urgent" perquè "no torni a passar. "El que més em preocupa és que el govern sigui capaç de restablir la confiança de la ciutadania", ha afegit la ministra. Segons Belarra, "l'espionatge massiu a representants públics no és compatible amb l'estat de dret".

La ministra de Podem considera que tot plegat és imprescindible per "restablir la confiança dels socis parlamentaris", però també, i "especialment, la dels ciutadans del nostre país".

 

L'espionatge a Sánchez i Robles

Sobre l'atac d'espionatge revelat per La Moncloa al president espanyol i la ministra Robles, Belarra ha assegurat que no se sap d'on ve, "però no tindria per què provenir del mateix lloc."

Preguntada per si ha facilitat el seu mòbil perquè el revisin, la ministra ha informat que s'han posat en contacte amb tots els ministres per dur a terme les indagacions necessàries aquests pròxims dies.

La directora del CNI, cada cop més a la corda fluixa

Les declaracions de la ministra de Podem arriben el mateix dia que Margarita Robles, responsable de Defensa --i per tant, també del CNI-- ha comparegut en comissió al Congrés dels Diputats, on els grups, i especialment la formació de Belarra, han incrementat la pressió sobre ella.

Robles ha defensat el CNI en conjunt, però ha evitat pronunciar-se sobre la directora dels serveis secrets, Paz Esteban, cada cop més a la corda fluixa.

Qui sí que s'hi ha referit ha estat Ione Belarra, que ha assenyalat que la situació és "enormement greu", ja que el que "està en joc en aquests moments és la democràcia" i això implica l'"assumpció de responsabilitats polítiques" de manera "molt urgent".

Robles ha respost a Podem que el govern és un "òrgan col·legiat" i que tots els seus membres tenen accés als informes del CNI i "poden demanar-los". Alhora ha exigit "molta responsabilitat" a l'hora d'abordar aquests temes.

"Si creuen que alguna cosa no és adequada es pot proposar, però com que no ho han proposat, entenc que no tenen cap dubte amb l'actuació del CNI", ha sentenciat.

La comissió de defensa, que en teoria era per parlar d'un pla europeu per millorar i reforçar la seguretat comunitària, ha estat marcada per la crisi de Pegasus, tot i els intents del president de la comissió per no tractar aquest tema.

 

ARXIVAT A:
Unides PodemIone BelarraCatalangate
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut