Barcelona

La millor temporada boletaire dels últims 20 anys, excepte pels rovellons

Recta final de la que sembla la millor temporada boletaire dels últims 20 anys, plena de camagrocs

RedaccióActualitzat

Els experts consideren la d'aquest any la millor temporada boletaire dels últims 20 anys. La temporada va iniciar-se molt d'hora. Va començar al mes de juliol a causa de les baixes temperatures i les abundants pluges d'aquest estiu. A principis d'octubre ha arribat al pic màxim.

L'investigador del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) Juan Martínez de Aragón ha explicat que des de l'inici de la campanya fins ara hi ha hagut una producció de 180 kg/ha. La mitjana és de 57 kg/ha i actualment ha baixat situant-se entre els 12 i 15 kg/ha.

El tècnic del CTFC ha relatat que la quantitat de bolets ha estat bona, sobretot el camagroc, que ha abundat arreu del territori. En canvi, l'espècie que ha sortit més mal parada és el rovelló, amb un 70% d'afectats pels cucs.

Recta final

La campanya boletaire es troba a la recta final per l'arribada del fred i l'absència de pluja. Ja costa de trobar-ne a les comarques pirinenques i prepirinenques però es calcula que encara s'allargarà un mes més a la Serralada Prelitoral i a la Catalunya Central, on encara es poden trobar moltes llenegues, agulletes i algun rovelló.

Queixes dels paradistes

Els paradistes del concorregut mercat del bolet de Cal Rosal es queixen perquè aquest any no han fet una bona temporada. La paradista Eva Pagerols calcula que facturarà la meitat del que sol fer en un bon any. Aquest fet és degut principalment perquè aquest any hi ha hagut bolet en abundància i la gent no s'ha aturat a comprar-ne.

Per altra banda, Pagerols ha denunciat la competència dels paradistes il·legals que venen a peu de carretera i que, segons ha dit,  aquest any s'ha multiplicat. La venda il·legal de bolets, a part de ser competència deslleial, també pot tenir conseqüències per la salut de les persones ja que es tracta de gent que no tenen permisos, ni paguen autònoms, ni tenen registre sanitari. Fet que pot provocar qualsevol intoxicació.

Bolets tòxics

L'expert boletaire del CTFC també s'ha pronunciat en aquest sentit, recordant que algunes espècies són perilloses i poden provocar la mort. Per tant és important tenir un control sanitari dels productes que es venen.

Com a la temporada passada, també hi ha hagut diverses intoxicacions per bolets verinosos. A finals d'octubre va  morir una dona de 56 anys a Girona després de menjar la farinera borda, un bolet altament tòxic.

Es calcula que un 0,6% de les consultes als centres sanitaris són per intoxicació de bolets.

Aragón demana que "sempre que una persona no estigui 100% segura de quina varietat és, el bolet s'ha de llençar".

Anar al contingut