La millor cuinera del món del 2019: és mexicana i només té 28 anys
Daniela Soto-Innes, la millor cuinera del món segons 50 Best

La millor cuinera del món del 2019 és mexicana i només té 28 anys

Daniela Soto-Innes, que obté el premi dels 50 Best, és la xef d'un restaurant mexicà a Nova York

Xevi MiróActualitzat

Daniela Soto-Innes, la jove cuinera que hi ha darrere dels restaurants Cosme i Atla, de Nova York, és la millor cuinera del món del 2019 segons la revista britànica Restaurant. Amb 28 anys, és la cuinera més jove que ha guanyat aquest premi.

 


Cada any, des d'en fa nou, aquesta revista, a més de donar el premi al millor restaurant del món, també en dona un altre dedicat a la millor cuinera del món, al marge del restaurant per al qual treballa. Igual que en el cas dels restaurants, hi voten 1.040 experts del sector gastronòmic, que han d'haver visitat el restaurant que voten almenys un cop els darrers 18 mesos. La llista de votants està formada per homes i dones al 50%. 

 

 

A la llista dels 50 millors restaurants del món del 2018, només quatre estan dirigits per dones: el Cosme, de Nova York (lloc 25); l'Arzak, de Sant Sebastià (31); el Hiša Franko, d'Eslovènia, dirigit per Ana Roš (48), i el Nahm (49), un restaurant de Tailàndia dirigit per la cuinera Pim Techamuanvivit. Aquesta última és l'única de les quatre que no ha guanyat el premi a la millor cuinera de l'any.


Nascuda a Mèxic, criada als EUA

Daniela Soto-Innes va nèixer a Mèxic tot i que als 12 anys va anar a viure als Estats Units. La seva mare és advocada, tot i que hauria volgut ser cuinera, i l'àvia va tenir una fleca. Tant elles com les seves ties han estat molt bones cuineres, i la seva inspiració. El 2014 va tornar a Mèxic DF per treballar a El Pujol, un dels restaurants capdavanters en la cuina d'avantguarda mexicana, liderat per Enrique Olvera. Ella i Olvera han obert dos restaurants a Nova York: Cosme, el 2014, i Atla, més informal, dos anys més tard. Gràcies a la feina en aquests restaurants, especialment el primer, on n'és la xef, ha estat escollida millor cuinera del món.

"Tacos" de xai, tal com els fan al Cosme (50 Best)


Fa tres anys, quan Daniela Soto-Innes en tenia 25, ja va rebre el premi com a millor cuiner promesa als James Beard Awards, un dels premis més prestigiosos dels Estats Units. A la llista dels 50 millors restaurants del 2018, Cosme va quedar en la 25a posició. L'any anterior era a la 40a. La seva cuina és clarament mexicana, però en un to modern, gairebé molecular. Guacamoles, "tacos", "tortillas" i "pan de muerto" són alguns dels plats que es troben a la seva carta, molt estacional. 

A part de ser xef, es considera una bona organitzadora d'equips. 

"Estic agraïda per haver rebut aquest premi, ja que em dona una plataforma per inspirar la meva generació i altra gent encara més jove per ser líders.  He après a empoderar els cuiners amb qui treballo, joves i de més edat. Veig que no m'he d'avergonyir de la meva edat."

 

 

Daniela Soto-Innes rebrà l'Elit Vodka World's Best Female Chef el 25 de juny a Singapur. Aquell dia també es donaran a conèixer la nova llista dels 50 Best, els 50 millors restaurants del món. 

 

La guanyadora d'aquest premi a l'edició de l'any passat va ser la britànica Clare Smyth, xef del restaurant Core, de Londres; el 2017, el va guanyar l'eslovena Ana Roš. Elena Arzak va guanyar aquest premi a la segona edició, el 2012.

ARXIVAT A:
Gastronomia
Anar al contingut