Lady Gaga arribant a la Met Gala l'any 2019 (Europa Press)
Lady Gaga arribant a la Met Gala l'any 2019 (Europa Press)

La Met Gala: un sopar de 50.000 dòlars entre el glamur i la vanitat viral

El sopar que organitza Anna Wintour per a l'Institut del Vestit del Museu Metropolità d'Art de Nova York ha esdevingut un aparador de pompa per a celebritats i famosos

Actualitzat

Cada primer dilluns de maig el Museu Metropolità d'Art de Nova York acull el sopar benèfic per a l'Institut del Vestit. Aquest esdeveniment és més conegut com la Met Gala, o gala del Met, i es considera com els Òscars de la costa est, en què famosos, actors, celebritats i influenciadors despleguen la seva pompa i vanitat amb la beneficència com a excusa. Però, per què se celebra aquest festí?


Art i moda a la galeria

Tot i que els seus orígens són a París l'any 1866 en forma de galeria d'art, l'abril de 1870 va néixer el Metropolitan Museum of Art, o simplement Met, a Nova York.

Avui dia és un museu d'art de la ciutat i un dels més destacats i visitats del món. Està situat a la ciutat al centre de l'illa de Manhattan, al costat est de Central Park, a la Cinquena Avinguda, a l'altura del carrer 82. Va obrir les portes el 20 de febrer de 1872 amb l'exposició d'un sarcòfag romà. La col·lecció del museu actualment conté de més de dos milions d'obres d'art de tot el món.

A més, la seva col·lecció conté l'arxiu més gran del món de vestits amb més de 35.000 peces de roba, joieria i accessoris. El Met té documentació sobre moda i vestimenta des de l'any 1600 i fins a l'actualitat.


Un sopar de 50.000 dòlars

La gala del Met no va ser creada fins vuitanta anys més tard, el 1948. La va impulsar Eleanor Lambert per recaptar fons per al recentment creat Institut del Vestit, que s'hi va traslladar dos anys abans i que havia de fer-se càrrec de les despeses del seu funcionament.

Els tiquets de la primera gala del Met costaven 50 dòlars, un preu molt allunyat de l'actual, i va constar d'un sopar a la Rainbow Room del Rockefeller Center. L'any passat costaven 35.000 dòlars i enguany els tiquets ja costen 50.000 dòlars.

Fins al 1971, la gala s'ha celebrat en diferents localitzacions, com ara el Central Park o l'hotel Waldorf Astoria.

Quan Diana Vreeland, editora de Vogue en aquell moment, es va convertir en consultora de l'Institut l'any 1972, la gala va començar a evolucionar cap a un afer més global i glamurós, tot i que encara estava dirigit sobretot a l'alta societat.

Així, van començar a convidar-hi famosos com Elizabeth Taylor, Andy Warhol, Bianca Jagger, Diana Ross, Elton John, Liza Minnelli, Madonna i Cher, barrejats amb l'elit de la ciutat. Va ser durant els anys de Vreeland que la gala es va celebrar per primera vegada al Met i que s'hi van introduir les temàtiques coincidint amb les properes exhibicions del museu.

En aquest sentit, els convidats se suposa que han d'escollir la seva vestimenta basant-se en la temàtica proposada. La primera va ser el 1973 inspirant-se en el món de Balenciaga.

El punt més crucial d'aquest esdeveniment que ja és global va ser el 1995, quan Anna Wintour, l'actual editora de Vogue, va esdevenir la directora permanent de la gala. Ella va prendre el control de totes les decisions, des de la temàtica, la llista de convidats, el menú, la decoració, els dissenyadors convidats i els vestits.

I pel que sembla la seva fórmula és la de l'èxit més rotund. La gala ha recaptat més de 200 milions de dòlars, segons Forbes, per a l'Institut del Vestit.

Des de l'any 2004, la Met Gala ha esdevingut un esdeveniment amb uns vestits espectaculars i que els mitjans i els fans de tot el món esperen. Fins al punt que els més crítics amb l'esdeveniment diuen que ja no és un acte de beneficència, sinó un intent desesperat de buscar el "hype" a les xarxes. Des del 2005 se celebra el primer dilluns de maig i s'ha celebrat cada any excepte en tres ocasions: el 2000, per la mort del conservador del museu, Richard Martin; el 2002 per l'atac a les torres bessones, i el 2020, per la pandèmia.


Qui escull qui hi va?

Normalment, Wintour designa els dissenyadors que escullen qui omplirà les taules del sopar. Els dissenyadors seleccionen quines celebritats del món de Hollywood, la música, la política o les xarxes vestiran per a l'ocasió. Tot i això, cada persona de la llista de 600 convidats ha de ser aprovada per Wintour.

L'esdeveniment consta d'una catifa vermella, seguida d'un còctel i un sopar amb actuacions.

La gala d'enguany és en record de Karl Lagerfeld, mort el 2019 i, per tant, l'exposició honorarà el seu llegat amb 150 ítems de la seva carrera. El "dresscode" animarà els convidats al sopar a escollir looks del seu immens arxiu.


Els looks més controvertits

La Met Gala ens ofereix, any rere any, moments espectaculars i vestimentes elegants i estrafolàries.

Kim Kardashian ha donat diversos moments espectaculars a la gala del Met, com quan va anar vestida de dalt a baix de color negre el 2021 o va dur un famós vestit de Marilyn Monroe l'any passat. La rumorologia de Twitter diu que enguany la seva assistència ha estat vetada, però això no ha estat confirmat per l'organització de l'esdeveniment.

El 2021, la política demòcrata Alexandra Ocasio Cortez va dur un vestit on es podia llegir "Tax the rich" (impostos per als rics); en la mateixa ocasió en el vestit de l'actriu Cara Delevingne s'hi podia llegir "Peg the patriarchy" (fot-li al patriarcat).

El 2019 la cantant Katy Perry va anar vestida com una llum d'aranya, i a la festa va vestir-se d'hamburguesa, i l'actor Jared Leto va dur una reproducció del seu mateix cap com a complement.

El 2015 Rihanna va anar vestida amb un espectacular vestit groc amb una cua tan llarga que va ser carn de mem a les xarxes socials.

El 1999, Liv Tyler i Stella McCartney havien estat convidades a la gala, però no tenien gaire idea de què anava i es van fer unes samarretes elles mateixes que portaven escrit "Rock style" al pit.

ARXIVAT A:
Moda
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut