La celebració del 6D s'ha fet al carrer per les mesures per la Covid
La celebració del 6D s'ha fet al carrer per les mesures per la Covid (EFE / Ballesteros)

"La més inclusiva" que "ha salvat vides": els elogis a la Constitució en un 6D de Covid

El PP denuncia que "els que es declaren enemics de la Constitució" estan dirigint l'Estat, i Vox porta l'aniversari als ajuntaments catalans

Celebració del dia de la Constitució a Madrid marcada per la pandèmia, però també per les últimes informacions sobre el rei emèrit i per les declaracions dels militars retirats que acusen Pedro Sánchez de posar en risc la unitat d'Espanya. Les habituals declaracions en defensa de la Carta Magna han tingut aquest 6 de desembre més càrrega política.

En un acte auster i a l'aire lliure, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, ha reclamat una lectura integradora de la Constitució i que ningú busqui apropiar-se'n, en el dia de l'aniversari de la Carta Magna:

"La Constitució ha de generar confiança, estabilitat i ha de ser un punt de trobada que serveixi per unir voluntats, no per imposar les pròpies."

Batet demana que es faci una lectura oberta i honesta de la Constitució. Assegura que a la Carta Magna hi caben totes les ideologies i maneres de pensar. En el seu discurs, ha tingut un record per les víctimes de la pandèmia i pels professionals sanitaris.
 

Sánchez aplaudeix Batet després del discurs de la president del Congrés
Sánchez aplaudeix Batet després del discurs de la presidenta del Congrés (EFE / Ballesteros)

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat la vigència de la Constitució i l'ha reivindicat com una eina que "ha salvat vides" gràcies a l'estat d'alarma.

Sánchez ha defensat la "vigència" i la "fortalesa" de la Constitució en una breu atenció a la premsa sense admetre preguntes. Sánchez també ha celebrat l'aprovació dels pressupostos "que eleven a la màxima categoria l'esperit social" de la Carta Magna.

 


Crítiques de l'oposició​

L'acte d'aniversari s'ha convertit també per als partits de la dreta en un acte per atacar el govern espanyol. El líder de l'oposició, el popular Pablo Casado, diu que "els que es declaren enemics de la Constitució" estan dirigint l'Estat

"Jo reivindico el sistema del 78 i que això s'ha de preservar, amb la monarquia al capdavant i amb un espai de moderació i centralitat en què els que som diferents ens unim."

Casado denuncia que els "hereus de Batasuna" i els independentistes siguin "claus" en el govern espanyol, cosa que, diu, preocupa les víctimes del terrorisme i també molts catalans.

En la línia de les últimes setmanes, Pablo Casado ha vist com la presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, anava més enllà en les seves declaracions. Ayuso ha avalat el text dels militars que asseguren que la unitat d'Espanya està en perill. Diu que "està d'acord amb la literalitat" i que hi ha membres del govern que estarien d'acord a derrocar la Constitució.
 

La formació d'ultradreta Vox ha portat la celebració als ajuntaments. Ha fet un acte a la plaça Sant Jaume per commemorar l'aniversari de la Constitució amb la presència del seu líder, Santiago Abascal. A l'acte, hi ha assistit unes 200 persones que han rebut Abascal amb crits de "president" i en favor de la unitat d'Espanya. Mentre sonava l'himne espanyol, alguns assistents han alçat el braç fent la salutació feixista. 
 

42 aniversari, de pandèmia 

Aquest any, i a conseqüència de la pandèmia, l'acte que tradicionalment es feia al Saló dels Passos Perduts del Congrés s'ha traslladat a l'exterior, a les escales de la Porta dels Lleons de la cambra espanyola.

L'acte institucional d'aquest Dia de la Constitució ha reunit una àmplia representació de presidents autonòmics i dels partits de la cambra, però també han estat nombroses les absències entre els convidats. No hi ha era el president de Catalunya, un càrrec vacant des de la inhabilitació del president Torra. A més, han declinat la invitació els representants d'ERC, JxCat, Bildu i el PNB, i el president del País Basc, entre altres. Tampoc hi ha assistit els presidents de Cs, Inés Arrimadas, i deVox, Santiago Abascal, que eren a Barcelona encapçalant actes dels seus partits.
 

La celebració del 6D s'ha fet al carrer per les mesures per la Covid
La celebració del 6D s'ha fet al carrer per les mesures per la Covid (EFE/Ballesteros)

De manera excepcional s'ha convidat una representació de treballadors del sector sanitari per agrair-los personalment la feina des que va esclatar la pandèmia.

ARXIVAT A:
Constitució espanyola
Anar al contingut