La meitat d'infants que es queden a casa per motius de salut és per asma o al·lèrgia

A Catalunya hi ha 135.000 menors de 14 anys diagnosticats d'al·lèrgia i 35.000 d'asma, segons un estudi de l'IDIBAPS

Irene Vaqué ReigActualitzat

A Catalunya hi ha més de 135.000 menors de 14 anys amb al·lèrgia, principalment rinitis, i més de 35.000 diagnosticats d'asma, segons indica un estudi de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS). A tot l'estat, les xifres arriben a 795.000 i 397.000, respectivament. Això vol dir que hi ha més d'un 11% de menors de 14 anys amb al·lèrgia, i un 5,7% amb asma

"Generalment, els estudis sobre la prevalença de l'asma i les al·lèrgies no inclouen la població pediàtrica", ha explicat l'autor principal de l'estudi, Luis González de Pas, tècnic de salut i recerca del Consorci d'Atenció Primària de Salut de l'Eixample (CAPSBE) i investigador de l'IDIBAPS.

"Catalunya no és de les regions que tinguin més quantitat d'asma o al·lèrgia", afirma González de Pas, que argumenta que hi ha molts factors en joc, com la contaminació i les condicions climàtiques, que dins del país són molt diverses. 

L'estudi, publicat a la revista Archivos de Bronconeumología, de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, s'ha fet a partir de les dades de l'Enquesta Nacional de Salut del Ministeri de Sanitat, amb dades de 6.297 menors que suposaven una mostra representativa de la població pediàtrica espanyola.  
 

7 de cada 10 infants afectats tenen una qualitat de vida dolenta 

L'anàlisi també ha constatat el fort impacte d'aquestes malalties en el dia a dia i la salut mental dels infants, com ha destacat una de les investigadores, Laura Valdesoiro, pediatra de l'Hospital Universitari Parc Taulí i membre de l'Institut d'Investigació i Innovació Parc Taulí: 

"El 75% de casos de població infantil que manifesta tenir una qualitat de vida dolenta es pot atribuir a l'asma, i al voltant del 70% a l'al·lèrgia."

L'asma i l'al·lèrgia limiten les rutines dels infants, com anar a l'escola o fer esport
L'asma i l'al·lèrgia limiten les rutines dels infants, com anar a l'escola o fer esport (Unsplash)

"L'al·lèrgia i l'asma poden estar al darrere de la meitat dels casos de nens i nenes que han de limitar les activitats diàries, com ara fer esport o anar a festes d'aniversari dels amics", ha afegit la investigadora. 

Aproximadament el 50% de la població infantil que va passar algun dia al llit per problemes de salut les dues setmanes anteriors a l'enquesta, probablement va ser a conseqüència d'aquestes dues patologies. 

L'impacte "és moltíssim", segons ha apuntat a TV3 González de Pas, que remarca l'efecte que té en la socialització dels menors:

"Quan un nen té asma o al·lèrgia, la meitat del seu temps deixa de fer activitats com esport i anar a festes amb altres infants. Això ens parla del patiment dels nens que deixen de fer les seves rutines de socialització habituals."

Els responsables de l'estudi constaten una relació "molt clara" entre aquest aïllament i la salut mental dels infants. 

L'asma, responsable de més del 60% de les hospitalitzacions infantils 

Aquestes malalties també tenen una repercussió en les visites mèdiques, hospitalitzacions i consultes a urgències. 

Joan Bartra, investigador, cap del Servei d'Al·lergologia del Clínic Barcelona i president de la Societat Catalana d'Al·lèrgia i Immunologia Clínica, subratlla que més del 30% de totes les visites infantils a metges especialistes es poden atribuir a problemes derivats de l'asma o l'al·lèrgia. I també el 62% dels ingressos hospitalaris en el cas de l'asma o més del 22% de les visites a urgències en les dues malalties.

Els autors de l'estudi consideren que la conclusió que se n'ha d'extreure és que cal donar una resposta "més uniforme" a les famílies, amb més coordinació entre els sistemes sanitari i educatiu.

"No pot ser que els nens deixin d'anar a l'escola per un problema asmàtic i a l'atenció primària no es tingui en compte aquesta realitat", ha manifestat González de Paz. 

L'investigador reclama que els mestres sàpiguen "què fer i amb qui contactar" quan un alumne té asma, i que l'atenció primària i l'hospitalària estiguin més coordinades per evitar que els infants passin "massa temps als hospitals fent ingressos o visites a urgències". 

 

ARXIVAT A:
SalutInfància
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut