La meitat dels tumors cerebrals diagnosticats són benignes

Ho ha revelat el primer estudi fet a Espanya que inclou tots els tumors cerebrals, malignes i benignes

RedaccióActualitzat

Investigadors de l'ICO Girona i de l'IDIBGI han elaborat un estudi que abasta la incidència i la supervivència de tots els tipus de tumors cerebrals, tant malignes com benignes, que han afectat la població de les comarques gironines entre el 1994 i el 2013.

És el primer estudi d'aquest tipus que es fa a Espanya, i un dels primers a Europa, i ha revelat que els benignes són la meitat dels que es diagnostiquen, una dada que no es coneixia. La immensa majoria de registres de tumors cerebrals només inclouen els malignes, però ara es recomana que també s'hi comptabilitzi els no malignes, també anomenats benignes.

Els tumors benignes es poden convertir en malignes

Aquesta recomanació es deu a dues raons: d'una banda aquests tumors, a pesar que no suposen un risc greu per al pacient, s'han d'acabar operant si augmenten de mida perquè poden afectar parts importants del cervell. L'altra raó és que alguns d'aquests tumors, els considerats de comportament incert, poden acabar convertint-se en malignes i el registre facilitarà fer-ne el seguiment.

Per això la Xarxa Europea de Registres de Càncer (ENCR) va recomanar el 1999 aquesta inclusió, però a pocs llocs s'ha seguit: es fa al Regne Unit i alguns països escandinaus, a més de França i Àustria. Als Estats Units, en canvi, és obligatori des del 2004.

Els no malignes, més freqüents en les dones

L'estudi, que ha publicat la revista especialitzada Cancer Epidemiology, ha permès obtenir dades agregades desconegudes dels 2.131 casos registrats a Girona en aquests vint anys. D'una banda, la proporció entre els dos tipus de tumors és gairebé paritària: 50,2% de malignes i 49,8% de no malignes. També que els tumors no malignes són més freqüents entre les dones.

També ha permès veure l'evolució en el temps: els tumors cerebrals en general han augmentat a Girona a un ritme d'un 2% cada any. L'augment més destacat és, precisament, entre els benignes, un 4% anual.

Anar al contingut