La meitat dels morts per coronavirus a Catalunya han estat a residències d'avis

Marta Planellas Bassols/Berta Solanas Ibáñez

Les residències d'avis són les que han rebut l'impacte més fort de la pandèmia del coronavirus. I un canvi en la manera de fer el recompte ens revela una dada que ho confirma: la meitat dels morts per Covid-19 a Catalunya, més de 6.300 persones, eren residents.

Els tests per detectar si hi havia casos positius van arribar tard a les residències, a finals del mes d'abril. Quan l'impacte del virus ja havia estat important.

 

Les dades d'incidència de la Covid inicials -baixes i poc concretes- van anar incrementant-se gradualment. Fins que avui ha transcendit la dada real: la meitat dels morts per coronavirus a Catalunya eren persones que vivien en residències.

Les dades que es tenien fins ara eren les dels residents morts en els centres, un total de 4.100. Però a aquesta xifra s'hi ha d'afegir els que van ser traslladats a hospitals o centres sociosanitaris i també els que van morir a casa seva. Afegint aquests casos, la xifra total de residents morts per Covid puja en 2.200 casos més.

 

Això ha afectat els avis que han aconseguit esquivar o superar el virus però no només això. L'aïllament en què han viscut els últims mesos ha estat una font de patiment afegida. Ho explica Montserrat Falguera, presidenta de la Federació d'Entitats d'Atenció a la Gent Gran:

"El que més ha impactat és la situació d'aïllament dins de la mateixa residència amb la resta de residents, de la seva família actual, com diem. Però sobretot l'aïllament amb els familiars que estan fora, això ha estat una font de patiment molt important."


Però davant aquesta situació, segons els cuidadors, ha aflorat la saviesa de la gent gran.

"Aquesta capacitat de resiliència que tenen. Per, malgrat veure que és una situació extraordinària, posar-hi la paciència suficient per tirar endavant. I això ha estat una lliçó de vida per als que els envoltem i intentem ajudar-los. Estem aprofitant aquesta situació per treballar molt millor del que treballàvem."

 

Per prevenir nous brots de Covid a les residencies s'està treballant en noves eines, com una aplicació feta a l'Hospital Trias i Pujol que recull dades dels residents com febre, tos, pressió sanguínia o d'oxigen.

Una aplicació que quan detecta nivells alterats, ho comunica al centre d'atenció primària del qual depèn la residència. Ho explica Eugènia Negredo, metge especialista en envelliment de l'Hospital Trias i Pujol:

"Això crea unes alarmes que arriben als centres d'atenció primària, on hi ha els responsables d'aquestes residències i actuen fent els PCR, aconsellant els aïllaments, sectoritzant les residències..."


Aquesta aplicació s'ha provat amb més de 10.000 residents d'uns 200 centres de Barcelona i la regió Metropolitana Nord i ha servit per a la detecció, el tractament precoç i la disminució de casos i de trasllats a centres sanitaris dels pacients més lleus.

 
ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut