Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (Arxiu)
Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (Arxiu)

La meitat dels espanyols creuen que la justícia funciona malament i no és independent

El baròmetre del CIS reflecteix la falta de confiança en els jutges i en el funcionament de la justícia, per les penes massa suaus i la politització dels tribunals

Actualitzat

El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques publicat aquest dimarts ha incorporat un apartat sobre l'estat de la justícia a Espanya. Les respostes reflecteixen que gairebé la meitat dels enquestats consideren que l'administració de la justícia espanyola funciona "malament" o "molt malament".

El descontent s'atribueix principalment a les penes massa suaus, a la politització de la justícia i a l'excés de burocràcia. També consideren negativament el tracte discriminatori i la corrupció en els òrgans judicials. Entre els enquestats que valoren en positiu la justícia, un 21% troba que "funciona bé", però només un 1% que ho fa "molt bé".

El Tribunal Suprem durant el judici del procés

Justícia no independent i sense millora

Segons el CIS, també prop de la meitat dels espanyols creuen que el grau d'independència dels jutges espanyols i del Tribunal Suprem és "força o molt baix".

Les enquestes, aproximadament 3.000, es van realitzar l'11 de juliol, un mes després de la finalització del judici del procés català, vist per a sentència.

Quant a l'evolució dels darrers anys, més de la meitat dels enquestats perceben que el funcionament dels tribunals no ha variat i es manté "igual". Un 17% creu que "ha empitjorat" i només un 13% que "ha millorat".

Per tot plegat, gairebé un 80% dels enquestats pensen que és "molt o força necessària" la reforma de l'administració de justícia.

 

Penes més dures i sense beneficis

El baròmetre també ha preguntat sobre la duresa de les penes. Una gran majoria dels espanyols pensa que en el cas dels condemnats per delictes d'especial gravetat amb violència les penes aplicades són "molt suaus". Tres de cada quatre enquestats troba que els delinqüents multireincidents haurien de complir la condemna íntegrament sense beneficis penitenciaris com a mesura per "protegir la societat".

 

 

El desconegut CGPJ

En aquesta edició del CIS els sociòlegs han volgut comprovar el grau de coneixement, o més aviat desconeixement, del funcionament de les institucions judicials. Menys de la meitat admet no saber que existeix el Consell General del Poder Judicial, l'òrgan de govern dels jutges. Entre els que sí que el coneixen, només un de cada tres sap com s'elegeixen els seus membres. La majoria, però, preferiria que el mètode per triar-los fos un sistema mixt entre el Congrés i el Senat amb l'opinió dels mateixos jutges. Actualment, els 20 vocals de l'organisme són triats només pels diputats i senadors.

Falta de confiança en els jutges

La majoria dels enquestats han respost que els jutges els inspiren "poca o cap mena de confiança", però admeten que compten amb mitjans "més aviat insuficients" per dur a terme les seves tasques.  

Tot i la valoració negativa, els enquestats asseguren confiar encara menys en el Parlament i en el govern espanyol que en els jutges.

ARXIVAT A:
Judicial
Anar al contingut