Gent fent cua per vacunar-se al centre de Nàpols (Reuters/Ciro De Luca)
Gent fent cua per vacunar-se al centre de Nàpols (Reuters/Ciro De Luca)

La meitat de població europea s'haurà contagiat amb òmicron d'aquí a dos mesos, diu l'OMS

És una estimació de la branca europea de l'organització sanitària mundial, que ha registrat més de 7 milions de positius en la primera setmana de l'any

RedaccióActualitzat

El director de la seu europea de l'Organització Mundial de la Salut, Hans Kluge, ha afirmat aquest dimarts que en 2 mesos el 50% de la població del continent s'haurà infectat amb la variant òmicron del SARS-CoV2.

És una estimació d'aquesta seu, situada a Copenhaguen, que ha registrat més de 7 milions de casos nous en la primera setmana del 2022.

El càlcul d'aquesta estimació l'ha fet l'Institut de Mètriques i Avaluacions de la Salut de la Universitat de Washington, als Estats Units.

La regió europea de l'OMS no es limita a la Unió Europea: inclou 53 països, entre els quals Rússia i totes les exrepúbliques soviètiques.

Kluge ha destacat que 26 d'aquests països han notificat que més de l'1% de la seva població s'està contagiant cada setmana, i que la previsió és arribar al 50% de tota la població d'aquí a entre 6 i 8 setmanes.

El director de la branca europea de l'OMS, Hans Kluge, al desembre a Brussel·les (Reuters)

La declaració de malaltia endèmica, "prematura"

Malgrat aquesta previsió, Kluge ha criticat les intencions de governs com l'espanyol de canviar l'estratègia per combatre la covid de pandèmia a malaltia endèmica.

Segons ha dit, és "prematur" fer-ho, perquè el coronavirus ja ha sorprès "més d'una vegada" i "cal ser molt cauts amb les prediccions sobre el futur."

En aquest sentit, ha alertat que "l'escalada de transmissió sense precedents" ja està provocant un augment preocupant d'hospitalitzacions:

"Això està desafiant els sistemes de salut i de prestació de serveis en molts països on l'òmicron s'ha estès amb velocitat, i amenaça de sacsejar-ne molts més."

Sobre el canvi d'estratègia, Catherine Smallwood, responsable d'emergències de l'OMS Europa, ha dit: "Encara no estem en aquest punt de la pandèmia", i l'evolució dependrà de "l'acció col·lectiva" a Europa i al món.

La meitat de població europea s'haurà contagiat amb òmicron d'aquí a dos mesos, diu l'OMS
El treballador d'una botiga valida el certificat covid dels clients al novembre a Atenes (Reuters)
ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19
Anar al contingut