La meitat de les víctimes d'abusos sexuals a Catalunya són menors d'edat

Segons Save The Children, que també alerta que un de cada quatre nens viu en situació de pobresa

RedaccióActualitzat

La meitat de les víctimes d'abusos sexuals a Catalunya són menors d'edat.

Aquesta és una de les xifres de l'informe sobre els Drets dels Infants a Catalunya presentat avui per Save The Children.

Amb el títol "Aquí, avui, encara", aquesta ONG analitza la situació de la infància a partir de tres àmbits: la desigualtat, la violència i la vulnerabilitat.

Els abusos sexuals són una de les formes de violència que l'informe recull. En aquest mateix sentit, segons Save The Children, un 30% dels alumnes d'ESO i Batxillerat van patir algun tipus d'agressió sexual durant el curs passat.

 

Més enllà de la violència, la desigualtat és l'altre gran enemic dels nens, perquè perjudica el seu accés a un habitatge digne, la seva salut i la seva educació.

L'informe també es fa ressò de la situació de vulnerabilitat d'un col·lectiu creixent, el dels menors estrangers no acompanyats.

Elaborat a partir de l'estudi de la normativa vigent i les polítiques públiques sobre la infància, i després de consultar experts i professionals, "Aquí, avui, encara" també proposa mesures per abordar cadascuna de les problemàtiques que detalla.

Segons Save The Children, Catalunya té "un marc jurídic favorable als drets dels infants", però, a la pràctica, hi continua havent "obstacles" per al compliment d'aquests drets.

 

Un d'aquests obstacles és el fet que "la inversió en protecció social, educació i atenció primària no ha parat de baixar en els últims anys, i això afecta sobretot la infància".

Ara mateix, per exemple, Catalunya inverteix només el 0,8% del seu PIB en protecció social per a la infància, lluny del 2,4 de mitjana europea. I el 3,7% en educació, malgrat que la llei d'Educació vigent, del 2009, "estableix assolir una despesa pública educativa del 6 per cent del PIB per al 2017".

"A Catalunya, 348.600 nens i nenes viuen sota el llindar de pobresa."

A més de donar aquesta xifra, l'informe constata que "els infants pobres a Catalunya són cada vegada més pobres", i que "la desigualtat ha crescut més entre els infants que entre la població general".

Una desigualtat que afecta l'accés als serveis de salut i a l'educació, amb conseqüències a llarg termini.

Així, per exemple, Save The Children explica com l'obesitat infantil és "una epidèmia que continua expandint-se" i que "un de cada deu adolescents i joves tenen risc de tenir algun trastorn mental".

També que "el 32,5 per cent dels infants més pobres abandona els estudis prematurament".

 

Per lluitar millor contra la desigualtat, Save The Children recomana, sobretot, "desplegar tots els articles de la Llei dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència (LDOIA)", aprovada el 2010, i "millorar la cobertura de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC)".

En l'àmbit de la violència, l'informe presentat avui denuncia com els nens són, de manera creixent, víctimes de la violència masclista a la llar. També constata, d'altra banda, un altre fenomen preocupant: el masclisme entre els adolescents també continua creixent.

"El 25 per cent de noies d'entre 16 i 19 anys ha patit violència de control per la seva parella."

Una altra forma de violència sobre els infants són els abusos sexuals, en relació amb els quals Save The Children alerta que "la infradetecció de l'abús sexual infantil deixa desprotegits molts infants".

Els menors també pateixen violència física i verbal en forma d'assetjament i ciberassetjament, que afecta fins a un 9 per cent dels adolescents, per bé que només un 1,2 per cent en són víctimes de manera reiterada.

L'ONG recomana "educar i formar els nens i nenes en prevenció de la violència, així com en valors i ciutadania digital".

També "promoure una estratègia integral contra la violència contra la infància i crear els recursos d'atenció especialitzada en abusos sexuals a la infància".

 

El tercer i últim gran apartat de l'informe és la situació de vulnerabilitat dels menors estrangers no acompanyats, que és un col·lectiu creixent.

"L'any 2016 van arribar a Catalunya 684 menors estrangers no acompanyats, i la tendència actual és encara més a
l'alça, ja que al 2017 en van arribar 1.489."

Save The Children lamenta que "el sistema anteposa la seva condició d'estranger a la d'infant", la qual cosa facilita la vulneració dels seus drets.

Per evitar-ho, Save The Children proposa la creació de la figura de l'anomenat "guàrdia", un assessor individual que els acompanyi des de la seva arribada a Catalunya fins a la seva emancipació, per assegurar que els seus drets es compleixen".

ARXIVAT A:
PobresaMenors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut