Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

La meitat de les fonts d'Osona estan contaminades per nitrats originats per purins

La mitjana de nitrats a les fonts de la comarca és de 76 mg/l, molt per sobre dels 50 mg/l que fixa l'OMS

La qualitat de l'aigua de les fonts públiques d'Osona és molt preocupant. Cada any, els resultats de la concentració de nitrats originats pels purins dels porcs empitjoren, i els brolladors superen considerablement els límits marcats per l'OMS.

El límit de potabilitat marcat per l'OMS és de 50mg/l de nitrat. L'any passat, la mitjana dels brolladors de la comarca era de 64mg/l, xifra que aquest any ha passat a 76mg/l.

El nivell de nitrats a les fonts d'Osona és molt superior al permès per l'OMS

 

Hi ha fonts que superen en cinc vegades aquesta quantitat i, fins i tot, n'hi ha una que arriba als 457 mg/l, nou vegades més del permès.

La presidenta del Grup de Defensa del Ter (GDT), Ginesta Mary, ha denunciat que la comarca està "podrida", i que té més de la meitat de les fonts contaminades:

"Està clar que tenim una comarca que està podrida, amb més del 50% de les fonts contaminades."

 

Mapa de contaminació de les fonts d'Osona i del Lluçanès (GDT)

 

El motiu pel qual l'aigua de les fonts té tants nitrats té a veure amb la pluja i l'abocament de purins dels porcs:

"Quan tiren el purí al camp i plou l'aigua l'arrossega cap els aqüífers. A més pluja, més arrossegament d'aquest nitrat cap a les masses d'aigua subterrànies."

 


La presidenta de la GDT ha explicat que la solució potser és reduir el nombre de porcs a la comarca, que actualment és d'un milió, i que els treballadors del camp utilitzen més purins dels que necessiten per fertilitzar:

"No podem esperar que surti una solució màgica que ho faci. Ja ens n'han venut moltes, i cada cop estem pitjor. Potser la solució passa per la reducció de la cabana porcina i la seva adequació al territori."

 

Font amb aigua no potable a Manlleu, Osona

 

Mary també ha criticat que l'administració no hagi fet esforços per solucionar el problema:

"Portem molts anys així. L'administració no ha fet res; al contrari, ha anat ajudant més el sector. Això ens preocupa moltíssim."

ARXIVAT A:
Medi ambientSalut
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut