La meitat de les fonts d'Osona estan contaminades per nitrats originats per purins
La mitjana de nitrats a les fonts de la comarca és de 76 mg/l, molt per sobre dels 50 mg/l que fixa l'OMS
La qualitat de l'aigua de les fonts públiques d'Osona és molt preocupant. Cada any, els resultats de la concentració de nitrats originats pels purins dels porcs empitjoren, i els brolladors superen considerablement els límits marcats per l'OMS.
El límit de potabilitat marcat per l'OMS és de 50mg/l de nitrat. L'any passat, la mitjana dels brolladors de la comarca era de 64mg/l, xifra que aquest any ha passat a 76mg/l.

El nivell de nitrats a les fonts d'Osona és molt superior al permès per l'OMS
Hi ha fonts que superen en cinc vegades aquesta quantitat i, fins i tot, n'hi ha una que arriba als 457 mg/l, nou vegades més del permès.
La presidenta del Grup de Defensa del Ter (GDT), Ginesta Mary, ha denunciat que la comarca està "podrida", i que té més de la meitat de les fonts contaminades:
"Està clar que tenim una comarca que està podrida, amb més del 50% de les fonts contaminades."

Mapa de contaminació de les fonts d'Osona i del Lluçanès (GDT)
El motiu pel qual l'aigua de les fonts té tants nitrats té a veure amb la pluja i l'abocament de purins dels porcs:
"Quan tiren el purí al camp i plou l'aigua l'arrossega cap els aqüífers. A més pluja, més arrossegament d'aquest nitrat cap a les masses d'aigua subterrànies."
👬 Des del GDT volem agrair i posar de manifest la tasca feta per les prop de 40 persones que de forma voluntària han analitzat 135 fonts que conformen la mostra. Moltes gràcies a tothom! pic.twitter.com/RNabr0YtjV
Grup de Defensa del Ter (@GrupDefensaTer) 21 de març de 2019
La presidenta de la GDT ha explicat que la solució potser és reduir el nombre de porcs a la comarca, que actualment és d'un milió, i que els treballadors del camp utilitzen més purins dels que necessiten per fertilitzar:
"No podem esperar que surti una solució màgica que ho faci. Ja ens n'han venut moltes, i cada cop estem pitjor. Potser la solució passa per la reducció de la cabana porcina i la seva adequació al territori."

Font amb aigua no potable a Manlleu, Osona
Mary també ha criticat que l'administració no hagi fet esforços per solucionar el problema:
"Portem molts anys així. L'administració no ha fet res; al contrari, ha anat ajudant més el sector. Això ens preocupa moltíssim."
- ARXIVAT A:
- Medi ambientSalut